Remy de Bats, een van de tien gedecoreerden in Valkenswaard.
Volledig scherm
Remy de Bats, een van de tien gedecoreerden in Valkenswaard. © Jean Pierre Reijnen

In Valkenswaard regent het voor Koningsdag minder hard dan vorig jaar: tien lintjes

LintjesVALKENSWAARD - In Valkenswaard zijn tijdens de jaarlijkse lintjesregen voor Koningsdag tien inwoners benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Dat zijn er minder dan de afgelopen jaren het geval was. 

Bert van Ampting.
Volledig scherm
Bert van Ampting. © Jean Pierre Reijnen

Bert van Ampting (83) 
Bert van Ampting is al velen jaren betrokken bij buurthuis d'n Turfberg. Sinds 1995 bekleedt hij daar verschillende functies. Hij was in het verleden bestuurslid en momenteel steekt hij er nog steeds zijn handen uit de mouwen als gebouwbeheerder. In die rol zorgt hij er voor dat de barwerkzaamheden op rolletjes lopen en is hij verantwoordelijk voor het onderhoud van het pand. Verder is hij al vele jaren actief bij jagersvereniging de Schaft.

Remy de Bats (60, foto boven artikel) 
Deze gedecoreerde zet zich volop in voor de scouting, zowel binnen de gemeente, landelijk als internationaal. De afgelopen dertig jaar was hij (bestuurlijk) actief bij scouting Sint Stefanus in Valkenswaard. Daarbij is hij betrokken bij de landelijke jamboree en de wereldjamboree. De Bats is verder al jaren bestuurslid van de lokale PvdA-afdeling en zat namens die partij in de gemeenteraad (2006-2010). Ook kennen mensen hem als collectant voor Amnesty International. 

Egbert Buiter.
Volledig scherm
Egbert Buiter. © Jean Pierre Reijnen

Egbert Buiter (68) 
Egbert Buiter wordt dit jaar ook benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Hij krijgt een lintje voor zijn inzet voor Valkenswaard op verschillende terreinen. Zo heeft hij namens de lokale PvdA vele functies vervuld. Buiter was tussen 2006-2008 en 2010-2018 wethouder in de gemeente. Daar voor was hij drie jaar fractievoorzitter in de gemeenteraad namens de sociaaldemocraten. Buiter is tevens vele jaren (sinds 1995) vrijwilliger bij de Valkenswaardse Omroep Stichting.

Frans Janssens.
Volledig scherm
Frans Janssens. © Jean Pierre Reijnen

Frans Janssens (78)
Zijn verdiensten voor de gemeenschap zijn divers: sinds 2003 is Frans Janssens actief voor het CNV, verder is hij vrijwilliger bij het Valkerij en Sigarenmakerij museum in Valkenswaard waar hij rondleidingen verzorgt. Ook zet hij zich al 10 jaar in voor Stichting Platform Gehandicapten Valkenswaard, waar hij tot 2016 voorzitter was. In het verleden heeft de heer Janssens zich ingezet voor het Bloemencorso Valkenswaard, onder andere als secretaris van het bestuur.

Hans de Kinderen.
Volledig scherm
Hans de Kinderen. © Jean Pierre Reijnen

Hans de Kinderen (57)
Decorandus Hans de Kinderen is van alle markten thuis. Zo zet hij zich sinds 1990 (bestuurlijk) in voor de Broederschap der Handelse Processie. Ook is hij lid van het Dagelijks Bestuur van de Carnavalsfederatie Striepersgat. Eerder was hij actief voor de Rotary Club Weert. Daarnaast kon ook de Koninklijke Harmonie UNA jarenlang op hem rekenen, hij vervulde daar meerdere functies. Verder was hij tien jaar bestuurslid bij turnvereniging Tonido.

Mientje Kwinten-Evers.
Volledig scherm
Mientje Kwinten-Evers. © Jean Pierre Reijnen

Mientje Kwinten-Evers (71) 
Deze dame uit Borkel en Schaft verdient een lintje. Telt u even mee? Ze is al jaren actief voor de Katholieke vrouwenorganisatie in haar dorp, is vrijwilliger in Dorpshuis d'n Teut, maakt zich verdienstelijk bij rijvereniging St. Servatius en bij Studieclub Zuidoost Brabant. Ze zet zich daarbij al jaren in voor Heemkundekring Weerderheem, is collectant geweest van de hartstichting. En dan is ze ook nog jurylid van de Valkenswaardse vrijwilligerstrofee én actief bij Wandelclub Voetje voor Voetje.

Ben Roijakkers.
Volledig scherm
Ben Roijakkers. © Jean Pierre Reijnen

Ben Roijakkers (69)
Ben Roijakkers zet zich al jaren in voor buurtvereniging ’t Huukske waar hij penningmeester is. Verder is hij ruim veertig jaar actief lid van corsobuurtschap Crescendo, voorheen als bestuurslid, tegenwoordig als bouwer. Daarnaast zorgt hij mede voor de catering bij activiteiten, zoals bij het jaarlijkse Kwalleballen in Dommelen, de Samenloop voor Hoop Valkenswaard, bij evenementen op basisschool ’t Smelleken en bij activiteiten van de personeelsvereniging van de brandweer Valkenswaard.

Brigitte Steppé-Chevance.
Volledig scherm
Brigitte Steppé-Chevance. © Jean Pierre Reijnen

Brigitte Steppé-Chevance (71)
Dit nieuwe Lid in de Orde van Oranje-Nassau is sinds 1995 bestuurlijk actief bij Platform Gehandicapten Valkenswaard. Daarnaast zit zij in het bestuur van koor ‘Sursum Corda’. Ook maakt zij zich sterk voor organisaties, zoals Union des Français de l’Etranger en Société française bienfaisance, die ondersteuning bieden aan Fransen in Nederland. Verder was zij van 2009 tot 2013 bestuurslid van Stichting SeniorenBelang Valkenswaard. 

Jan Veltkamp.
Volledig scherm
Jan Veltkamp. © Jean Pierre Reijnen

Jan Veltkamp (81) 
Jan Veltkamp zou je gerust een duizendpoot kunnen noemen. Hij krijgt een lintje voor zijn verdiensten voor de HoornvliesPatiënten Vereniging (HPV), voor de Valkenswaardse Golfclub en voor de protestantse kerkgemeenschap in Valkenswaard. Bij al die organisaties vervulde hij jarenlang veelal bestuurlijke functies en is hij nog steeds actief betrokken, onder meer als lector in de kerk.  

Loet Visschers .
Volledig scherm
Loet Visschers . © Jean Pierre Reijnen

Loet Visschers (72) 
Mensen kennen Loet Visschers van Heemkundekring Weerderheem en de Vereniging Ecologisch Leven en Tuinieren (Velt). Hij stond met anderen aan de wieg van de biologische moestuin, die Velt in Valkenswaard beheert. Hij is sinds de oprichting in 1988 penningmeester van de Velt-groep. In het verleden was hij bestuurslied van Velt Nederland. Bij Weerderheem bepaalt hij als bestuurslid mede de richting van de heemkundekring en is hij actief in de werkgroep genealogie.

  1. Verwarring rond Het Klooster in Waalre: wat blijft over van het dorpshuisgevoel?

    Verwarring rond Het Klooster in Waalre: wat blijft over van het dorpshuis­ge­voel?

    WAALRE - Aan de onzekerheid rond Het Klooster in Waalre-dorp lijkt maar geen einde te komen. Wat blijft straks over van het echte dorpshuisgevoel? Zorgaanbieder Futuris wijzigt de koers en wil geen beheer meer doen in het monumentale pand, alleen de zorg voor de bewoners van de 22 appartementen. De vier investeerders de het gebouw kochten, moeten voor dat onderdeel dus op zoek naar een oplossing. Wellicht kunnen de verenigingen die het pand gebruiken straks niet veel meer verwachten dan een geopende deur en een koffieautomaat.