Vuurwerkbeleid in Waalre blijft hetzelfde.
Volledig scherm
Vuurwerkbeleid in Waalre blijft hetzelfde. © Getty Images

In Waalre kan tijdens oud en nieuw toch ouderwets geknald worden

WAALRE - Tijdens de jaarwisseling kan in Waalre ouderwets geknald worden. Burgemeester Jan Brenninkmeijer opperde een proef met vrijwillig vuurwerkvrije zones, maar de gemeenteraad zag dat niet zitten. De raad stemde voor behoud van het huidige beleid.

Dat betekent dat tussen 31 december 18:00 en 1 januari 02:00 vuurwerk mag worden afgestoken. De gemeenteraad discussieerde flink en er was een uitgebreid rapport, maar uiteindelijk verandert niks aan het Waalrese vuurwerkbeleid. 

Veel raadsleden waren het er wel over eens dat de maatschappelijke discussie ook in Waalre gevoerd moet worden. Ze hadden veel oog voor gevolgen voor de luchtkwaliteit en de ongelukken die door vuurwerk gebeuren.

Het bleek echter te moeilijk om een (vrijwillig) vuurwerkverbod te handhaven. De politie gaat niet controleren en de capaciteit bij boa’s is klein. Een amendement van CDA, AWB en VVD om alles bij het oude te houden, haalde het ruimschoots (13 stemmen voor, 4 tegen). ,,Het is sympathiek om te zeggen dat er een vrijwillig vuurwerkverbod moet komen, maar dan wek je de verwachting dat de gemeente daar op kan toezien. Maar dat is niet het geval‘’, zegt Suzan van de Goor (CDA). 

Handhaving

Burgemeester Brenninkmeijer had in een eerder stadium al aangegeven dat handhaving moeilijk is. Met de proef van vuurwerkvrije zones hoopte hij op eigen initiatief van bewoners, die zelf een gebied zouden afspreken waar niet geknald mocht worden. ,,Maar je kan iemand alleen een proces-verbaal geven, als je hem op heterdaad betrapt. Vaak zal de afsteker dan al verdwenen zijn’’, aldus Brenninkmeijer.

Andere partijen vonden ook dat Waalre niet in zijn eentje een vuurwerkbeleid moest instellen. ,,Je moet dat landelijk of tenminste regionaal regelen’’, vond Kees de Zeeuw van D66.