Kostuumcollectie in de verkoop bij de familie van Kool van Inspiration Point, Els en dochter Jolie, Valkenswaard.
Volledig scherm
Kostuumcollectie in de verkoop bij de familie van Kool van Inspiration Point, Els en dochter Jolie, Valkenswaard. © Fotopersburo van de Meulenhof BV

Inspiration Point in Valkenswaard doet met pijn in het hart kostuums de deur uit


VALKENSWAARD - Inspiration Point in Valkenswaard heeft geen ruimte meer voor al haar spectaculaire kostuums en ziet zich genoodzaakt een deel te verkopen. ,,Het is eigenlijk een zwarte dag. Vreselijk”, vindt regisseuse en oprichtster Els Kool van het diner-theater.

,,Je bouwt echt een band op met de kostuums, dus het voelt een beetje als afscheid nemen van mijn kindjes.” Elk pak werd op maat ontworpen, passend bij een karakter of figuur en is een jaar lang gebruikt. 

Na jaren van verzamelen vond dochter Jolie, die twee jaar het stokje van haar moeder overnam, het tijd om een grote opruiming te houden. ,,Ergens heeft ze natuurlijk gelijk, het moet een keertje weg”, verzucht Els. Vandaag (zondag 26 mei) is de grote dag en gaan de kostuums in een besloten verkoop weg.

Sommige kostuums hebben voor Els extra bijzondere waarde. Zoals het indianen-pak, gebruikt in de show ‘Goudkoorts’ in 2015. ,,Ik wilde al jaren een country en western-thema maar dat was volgens de anderen afgezaagd. Tegen hun advies heb ik toen toch mijn zin doorgedreven, en met succes”, vertelt ze trots. ,,De acteur die hem draagt heet Nikos. Hij komt uit Griekenland en kwam hier zomaar binnenwandelen. Toen ik hem zag, zei ik dat hij hoe dan ook aangenomen was met zo'n lichaam, ongeacht of hij kon zingen.” 

Over de top

Het feeën-kostuum met de glazen bol komt uit de show ‘Utopia' uit 2011. ,,Dit pak was van Perfidia. Zij zong in deze show een zelfgeschreven liedje, waarmee uiteindelijk nog prijzen zijn gewonnen. Daar ben ik natuurlijk heel trots op.”

De absolute topper is voor Els echter het glitterpak met de veren uit de show ‘Spectaculinair’ uit 2017. ,,Hoewel ik al jaren niet meer meegespeeld had, wilde ik dit graag nog eenmaal doen. Ik was toen Miss Penny en droeg hoge, gouden naaldhakken. Heerlijk over de top. Aan het einde van de avond was ik kapot, en had ik wel door dat ik iets te ambitieus was geweest met mijn zeventig jaar”, vertelt ze lachend. 

De show vertelde het verhaal van een vrouw die haar bedrijf over zou dragen aan haar kinderen. ,,Eigenlijk was dit mijn verhaal. En deze show stond dan ook symbool voor mijn afscheid van mijn levenswerk. Als ik eraan terugdenk voel ik het nog steeds.”

  1. Verwarring rond Het Klooster in Waalre: wat blijft over van het dorpshuisgevoel?

    Verwarring rond Het Klooster in Waalre: wat blijft over van het dorpshuis­ge­voel?

    WAALRE - Aan de onzekerheid rond Het Klooster in Waalre-dorp lijkt maar geen einde te komen. Wat blijft straks over van het echte dorpshuisgevoel? Zorgaanbieder Futuris wijzigt de koers en wil geen beheer meer doen in het monumentale pand, alleen de zorg voor de bewoners van de 22 appartementen. De vier investeerders de het gebouw kochten, moeten voor dat onderdeel dus op zoek naar een oplossing. Wellicht kunnen de verenigingen die het pand gebruiken straks niet veel meer verwachten dan een geopende deur en een koffieautomaat.