Het Klooster in Waalre blijft wat de nieuwe eigenaren betreft altijd een maatschappelijk en sociaal belang dienen.
Volledig scherm
Het Klooster in Waalre blijft wat de nieuwe eigenaren betreft altijd een maatschappelijk en sociaal belang dienen. © Jean Pierre Reijnen

Investering in verenigingsleven in Waalre

WAALRE - Als het aan de nieuwe eigenaren ligt, zal Het Klooster in Waalre-dorp altijd een maatschappelijk en sociaal belang dienen. Dat werd gisteren duidelijk toen de vier investeerders hun handtekening zetten onder de koopovereen- komst voor het monumentale pand.

'Dit is voor ons economisch gezien een goed plan. Maar dit pand heeft ook een maatschappelijke en sociale meerwaarde", zei Hans Brouwers die met Paul van Vlerken, Peter van Brussel en Martien Verbakel Het Klooster kocht. ,,Dat zal ons belang altijd blijven." Zij suggereerden daarmee dat het ook over tien jaar niet alleen om financieel gewin zal gaan bij de exploitatie van Het Klooster.

Vier investeerders zetten gisteravond hun handtekening onder een contract dat hen verplicht om de komende tien jaar ruimte te reserveren voor het Waalrese verenigingsleven. In theorie zijn de investeerders na die periode vrij om te doen wat ze willen met het pand. De vier investeerders herhaalden echter meermaals dat zij Het Klooster niet alleen als lucratieve belegging zien.

Ook het eventuele vertrek van een vereniging zal de komende tien jaar geen invloed hebben op de ruimte die is voorbehouden aan de clubs in Waalre. Het aantal vierkante meters dat is gereserveerd voor het verenigingsleven zal voorlopig hetzelfde blijven.

De verenigingen toonden zich tevreden met de overeenkomst. ,,We hebben de komende tien jaar een plek waar ouderen elkaar kunnen ontmoeten'', zei Harrie de Greef, voorzitter van de seniorenvereniging. Ook Roel Abbing, secretaris van de Volksuniversteit, was blij na de ondertekening van het contract. ,,We maken gebruik van een markant stukje Klooster, waar ons schilderatelier zit. Dat waren we bijna kwijt."

Naast de ruimte voor de verenigingen zullen in Het Klooster ruim twintig zorgappartementen worden gebouwd door zorgaanbieder Futuris, met behulp van de investeerders. Daarin zullen (dementerende) ouderen gaan wonen, samen met jongvolwassenen die problemen hebben in het autistische spectrum. De bedoeling is dat de bewoners veel interactie met elkaar zullen hebben. Volgens de investeerders is een dergelijk concept uniek in Nederland. Temeer omdat het voor de hand ligt dat de bewoners zich gemakkelijk kunnen mengen in het verenigingsleven in het pand.