De plek waar de Burgemeester Uijenstraat uitkomt op de Heikantstraat. Op de Heikantstraat wil de gemeente middengeleiders om het afslaan de Burgemeester Uijenstraat in onmogelijk te maken. Daar maakte een bewoner met - voorlopig - succes bezwaar tegen. Werkzaamheden aan het riool konden wel gewoon starten.
Volledig scherm
De plek waar de Burgemeester Uijenstraat uitkomt op de Heikantstraat. Op de Heikantstraat wil de gemeente middengeleiders om het afslaan de Burgemeester Uijenstraat in onmogelijk te maken. Daar maakte een bewoner met - voorlopig - succes bezwaar tegen. Werkzaamheden aan het riool konden wel gewoon starten. © Kees Martens/DCI Media

Inwoner dwingt gemeente Waalre tot pas op plaats: nog geen aanpassing Heikantstraat

WAALRE - Is de middengeleider op de Heikantstraat wel nodig om sluipverkeer uit de Burgemeester Uijenstraat in Waalre-dorp te houden? Een buurtbewoner denkt van niet en kreeg van de voorzieningenrechter gelijk. De gemeente mag de middengeleider nog niet aanleggen in afwachting van de normale procedure bij de rechtbank.

De Waalrenaar meent dat de wegaanpassing zijn eigen situatie onveiliger maakt. De middengeleider op de Heikantstraat moet voorkomen dat verkeer vanuit Valkenswaard de Burgemeester Uijenstraat als sluiproute gebruikt. Voor de aanleg van die middengeleider - voor de deur van de bezwaarmakende inwoner - wordt de weg verbreed en schuift een stukje richting zijn huis.

‘Onveilig’

Tussen de woning en de rijbaan zitten nu nog een fietspad en een extra stuk oprit waar precies een personenauto op past. In de nieuwe situatie verdwijnt die strook langs de Heikanstraat grotendeels. De bewoner vindt dat hij dan vanaf zijn oprit niet meer veilig de straat op kan rijden. Hij moet na de wegaanpassingen met zijn auto deels op het fietspad staan om te kijken of er verkeer aan komt. In de oude situatie paste precies een personenauto op de strook tussen fietspad en Heikantstraat.

Ook zonder middengeleider veel effect

De Waalrenaar vindt ook dat de middengeleiders overbodig zijn om het sluipverkeer door de Burgemeester Uijenstraat te verminderen. De gemeente boekte eind 2019 tijdens de proef met de tijdelijke maatregelen al veel resultaat, vindt de buurtbewoner. Die proef bevatte geen middengeleider maar een blokkade aan de kant van de Burgemeester Uijenstraat. Uit de evaluatie bleek eerder dit jaar inderdaad dat veel minder verkeer door die straat reed.

Wachten op definitieve oordeel

De rechter wijst op de ‘enorme reductie’ van sluipverkeer zonder de middengeleiders. Hij vindt dat de gemeente onvoldoende heeft uitgelegd waarom die toch nodig zijn terwijl het de verkeerssituatie voor de bewoner mogelijk onveiliger maakt. Aan de riolering wordt deze week al gewerkt, maar de gemeente moet nu met de bovengrondse aanpassingen wachten op de uitspraak van de rechter na de normale procedure. Het is nog niet bekend wanneer de uitspraak volgt.

De gemeente Waalre moet door de voorlopige gerechtelijke uitspraak nog even wachten met een deel van het werk aan het wegdek, groenstrook en fietspaden van de Heikantstraat. Wanneer de uiteindelijke uitspraak wordt gedaan, is nog niet bekend.
Volledig scherm
De gemeente Waalre moet door de voorlopige gerechtelijke uitspraak nog even wachten met een deel van het werk aan het wegdek, groenstrook en fietspaden van de Heikantstraat. Wanneer de uiteindelijke uitspraak wordt gedaan, is nog niet bekend. © Kees Martens/DCI Media