Eén van de dodaarzen in het Meertjesven. Zij zouden last krijgen van een wedstrijd voor jachthonden. De honden zullen ook het Meertjesven ingaan.
Volledig scherm
Eén van de dodaarzen in het Meertjesven. Zij zouden last krijgen van een wedstrijd voor jachthonden. De honden zullen ook het Meertjesven ingaan. © Karin Van Berkel

Jachthondenproef tussen Waalre en Valkenswaard zorgt voor consternatie

WAALRE - De Organisatie Wedstrijdwezen Jachthonden houdt zaterdag  een standaard jachthondenproef tussen Waalre en Valkenswaard. Dat is tegen het zere been van de vereniging Groen en Heem Valkenswaard e.o.

De organisatie, die zeer betrokken is bij de natuur, erfgoed en milieu, is van mening dat een dergelijk evenement niet thuishoort in deze 'natte natuurparel' die deel uitmaakt van het Natuurnetwerk Brabant (NNB). Ton en Gertrude Arends en Ellen van Beek uit Waalre zijn lid van Groen en Heem dat de Omgevingsdienst Brabant Noord heeft gevraagd om preventief handhavend op te treden tegen de jachtproef; zij zijn bang voor verstoringen van de natuur. Aan de proef nemen tachtig honden en honderdvijftig mensen deel die ook over de oevers van de vennen lopen. Ook wordt er de hele dag door geschoten. De honden gaan het Vlasroot- en het Meertjesven in. Dat water staat momenteel historisch laag, waardoor flora en fauna toch al onder druk staan. Alle drie zijn ze beslist niet tégen de jachtproef en vinden dat een bepaalde mate van recreatie wel degelijk kan in dit gebied. De bezwaren zijn gericht tegen een activiteit van dit formaat op de gekozen locatie en op het moment ervan: ,,Waarom is niet gekozen voor Het Gat van Waalre of voor het E3-Strand? Of voor een militair oefenterrein? Het NNB heeft een beschermde status en voor de eigenaren geldt een zorgplicht voor deze kwetsbare biotoop. We weten dat er bij het Vlasrootven een boomvalk met jongen zit, dat zijn vrij zeldzame vogels en bij beide vennen zitten dodaarsjes, ook met jongen."

Handhaven

Omgevingsdienst Brabant Noord zag echter geen reden om te handhaven. Ze heeft een controle uitgevoerd en kwam tot het oordeel dat ten tijde van het evenement voldaan is aan de zorgplicht. Groen en Heem heeft kenbaar gemaakt dat het deze conclusie niet deelt. De eigenaren van de bedoelde terreinen en wateren hebben allen toestemming gegeven voor deze editie, want al eerder zijn er in dit gebied jachthondenproeven geweest.

Organisator Rein van Maurik heeft ook hart voor de natuur. Het is niet de bedoeling overlast te veroorzaken: ,,Ik ben donderdag nog het gebied in geweest en heb er geen broedende dieren aangetroffen. De deelnemende honden zijn aangelijnd en gaan alleen van de lijn af voor de proef. In dit gebied lopen altijd al veel honden los, er rijden mtb'ers; het is er sowieso druk. Ik wil best eens met de mensen van Groen en Heem in gesprek. We hebben dan misschien niet dezelfde hobby, maar ik wil geen ruzie."

Bij de gemeente Waalre was gisteren niemand beschikbaar voor een reactie. Gertrude Arends: ,,Sinds maart 2018 zijn we al via de officiële kanalen bezig om de jachthonden (proeven) uit de Waalrese bossen te bannen. Misschien moeten we ons binnenkort, in een vergadering, maar eens rechtstreeks richten tot de gemeenteraad."

  1. Verwarring rond Het Klooster in Waalre: wat blijft over van het dorpshuisgevoel?

    Verwarring rond Het Klooster in Waalre: wat blijft over van het dorpshuis­ge­voel?

    WAALRE - Aan de onzekerheid rond Het Klooster in Waalre-dorp lijkt maar geen einde te komen. Wat blijft straks over van het echte dorpshuisgevoel? Zorgaanbieder Futuris wijzigt de koers en wil geen beheer meer doen in het monumentale pand, alleen de zorg voor de bewoners van de 22 appartementen. De vier investeerders de het gebouw kochten, moeten voor dat onderdeel dus op zoek naar een oplossing. Wellicht kunnen de verenigingen die het pand gebruiken straks niet veel meer verwachten dan een geopende deur en een koffieautomaat.