Renée Smulders (archieffoto).
Volledig scherm
Renée Smulders (archieffoto). © FotoMeulenhof

Jongste raadslid Renée Smulders uit Valkenswaard stopt en richt zich op studie

VALKENSWAARD - De 19-jarige Renée Smulders van de fractie van H&G keert na het zomerreces niet terug in de gemeenteraad van Valkenswaard. Ze geeft prioriteit aan haar studie.

Smulders werd bij de verkiezingen vorig jaar het jongste raadslid van zuidoost-Brabant. Ze gaat intern studeren aan de Nyenrode Business Universiteit in Breukelen. Daar moet ze voor verhuizen en dan vervalt automatisch het raadslidmaatschap. ,,Dat vind ik heel jammer, maar ik kan er eigenlijk ook niet veel aan doen.”

De Valkenswaardse is toegelaten tot de studie business administration. Ze wordt daar klaargestoomd voor een carrière in het bedrijfsleven of het ondernemerschap. ,,Dit is de studie die ik altijd wilde doen. Dat staat voor mij nu voorop. Helaas is de politiek daar niet mee te combineren.” 

Studentenleven

Smulders werd vorig jaar met 271 stemmen verkozen in de gemeenteraad. Ze was toen 18 jaar, zat nog op het Were Di en stond derde op de kieslijst van H&G. Ze begon vervolgens aan een studie economie en bedrijfseconomie aan de Universiteit van Tilburg, mede omdat dat goed te combineren was met de politiek. In februari stopte ze met die opleiding. ,,Het was toch niet mijn ding. Ik vond het niet zo leuk. Ook vond ik het lastig dat ik daar studeerde en in Valkenswaard woonde. Ik kon zo niet helemaal meedoen aan het studentenleven.”

In de raad wordt Smulders opgevolgd door Hans Bimmel, de huidige partijvoorzitter van H&G. De partij gaat op zoek naar een nieuwe preses. Bimmel verwacht dat de nieuwe voorzitter in februari aan de algemene ledenvergadering kan worden voorgedragen. Tot die tijd combineert hij beide functies. 

Eerder dit jaar zag H&G ook raadslid Jos Roothans vertrekken. Hij werd opgevolgd door Jos Peters.