Volledig scherm
© Jean Pierre Reijnen

Kinderboerderij Kleine Meer in Valkenswaard blijft zich verzetten tegen korting op subsidie

VALKENSWAARD - Kinderboerderij De Kleine Meer uit Valkenswaard blijft zich verzetten tegen de korting op haar subsidie. De gemeente vindt op haar beurt dat ze met de toegezegde 25.000 euro voor dit jaar al heel ruimhartig is naar de stichting.   

De twee partijen troffen elkaar dinsdagavond bij de A2-bezwarencommissie in het gemeentehuis in Heeze. Daar maakte voorzitter Paul Verspeek van de kinderboerderij nog maar eens duidelijk dat De Kleine Meer meer geld wil dan de toegezegde 25.000 euro. De stichting vindt dat ze recht heeft op 51.000 euro, die ze eerder ook kreeg. Een aanzienlijk deel daarvan - 21.000 euro - is dan net als voorheen bestemd voor het uitbetalen van de beheerder.

Valkenswaard was eerst van plan om de stichting dit jaar ruim 13.000 euro te geven, maar onder druk van de gemeenteraad is het bedrag opgehoogd naar 25.000 euro.  

De gemeente is van mening dat ze daarmee coulant is richting de kinderboerderij. ,,Er is aanzienlijke welwillendheid getoond.” Loonkosten komen niet in aanmerking voor subsidie, betoogden vertegenwoordigers. En de Kleine Meer voldoet niet aan de subsidieregels: ze verzuimt om vijftig procent van de jaarlijkse begroting zelf op te hoesten en heeft ze te veel eigen vermogen in kas. En ook al is dat gespaarde geld voor een nieuwe schuur, dan had ze daar toestemming voor moeten vragen.  

De commissie stelde enkele kritische vragen aan de gemeente. Met name over de loonkostenbepaling. ‘Waar kunnen we vinden dat die niet gesubsidieerd worden?, klonk het. Ook met het collegebesluit voor de 25.000 euro had ze moeite. ‘Dat is onvoldoende onderbouwd’.  Binnen enkele weken brengt de commissie een advies uit, daarna is de gemeente Valkenswaard weer aan zet om een (nieuw) besluit te nemen.