Volledig scherm
Kinderboerderij de Kleine Meer op archiefbeeld. © FotoMeulenhof

Kinderboerderij Kleine Meer in Valkenswaard krijgt toch subsidie van gemeente

VALKENSWAARD - Kinderboerderij De Kleine Meer lijkt gered omdat de gemeente Valkenswaard heeft toegezegd de komende drie jaar een subsidie van ruim 30.000 euro te verlenen. Dat is genoeg om de kinderboerderij te onderhouden. Maar toch maakt het bestuur zich zorgen over het voortbestaan van de Kleine Meer. Het bestuur moet zelf op zoek naar geld om de dierenverzorger te betalen.

Van het subsidiebedrag van 31.000 euro kan de kinderboerderij onderhouden worden: de dieren krijgen te eten, de plantsoenen worden bijgehouden en de telefoonrekening wordt betaald.

Het voortbestaan van de Kleine Meer liep gevaar omdat de gemeente eerder had besloten dat de kinderboerderij veel minder geld zou gaan ontvangen: in 2017 bepaalde Valkenswaard dat de boerderij maar 13 duizend euro zou krijgen, terwijl de Kleine Meer zegt dat de uitbating meer dan het dubbele kost.

Na langdurig gebakkelei over subsidietoekenning (tot aan een bezoek bij de bezwarencommissie van de A2-gemeenten) is er met de toegezegde subsidieverlening toch een oplossing gekomen.

Snoep of koffie verkopen

Naast de subsidie wordt de Kleine Meer nog meer lucht geboden. De zogenaamde 50%-eis vervalt; dat betekent dat de kinderboerderij niet langer de helft van de totale begroting zelf moet ophoesten. Bovendien mag de Kleine Meer geld ophalen door bijvoorbeeld snoep of koffie te verkopen, zonder dat dit invloed heeft op de hoogte van de subsidie. ,,Normaliter wordt de subsidie dan (deels) ingetrokken of teruggevorderd’’, schrijft burgemeester Anton Ederveen in een brief aan de gemeenteraad.

Toch staat de toekomst van de kinderboerderij nog altijd op de tocht, meent voorzitter Paul Verspeek. Want met de toegezegde subsidie kan de dierenverzorger annex beheerder niet betaald worden.

Loonkosten komen namelijk niet in aanmerking voor subsidie, dus wil de gemeente daar niet voor opdraaien. De Kleine Meer zal daarom zelf 21 duizend euro bij elkaar moeten verzamelen om de dierenverzorger te betalen, ,,De kinderboerderij is nog niet gered. Dat was zo geweest als we ook werden geholpen bij de loonkosten’’, aldus Verspeek.

Tekort aan vrijwilligers

Verspeek vindt dat er nog geen structurele oplossing is voor de Kleine Meer, maar gaat proberen om via acties en sponsoren 21 duizend euro op te halen. Hij voorziet nog wel problemen: ,,Je hebt professionals die bedrijven benaderen om inkomsten te genereren. Maar dat zijn wij niet. Wij zijn dierenverzorgers.’’

Bovendien kampt de kinderboerderij met een tekort aan vrijwilligers. Dat belet de Kleine Meer om niet vaker open te zijn: de kinderboerderij is alleen ’s morgens geopend, woensdagen uitgezonderd. De gemeente heeft toegezegd te zullen gaan helpen in de zoektocht naar meer vrijwilligers. Dat moet ook helpen om de openingstijden te verruimen zodat de kantine de inkomstenpot beter kan spekken.

  1. Politie: bende schoonzoon Otto zat achter lab in Hechtel-Eksel waar drie jonge mannen omkwamen
    PREMIUM

    Politie: bende schoonzoon Otto zat achter lab in Hech­tel-Ek­sel waar drie jonge mannen omkwamen

    EINDHOVEN - De politie heeft in Tiel, Culemborg en Geffen dinsdagmorgen opnieuw vier verdachten aangehouden in het onderzoek naar een groot drugsnetwerk waarvan ook de schoonzoon van No Surrender-oprichter Klaas Otto deel zou uitmaken. Het gaat om mannen van respectievelijk 37, 38, 62 en 59 jaar. De bende is volgens de politie onder meer verantwoordelijk voor het drugslab in het Belgische Hechtel-Eksel waar in januari drie jonge laboranten uit Eindhoven en Valkenswaard om het leven kwamen.