Volledig scherm
Feestelijkheden rond de Kroonfeesten in Dommelen in 2017. © Fotopersburo van de Meulenhof BV

Kroonfeesten impuls voor samenhang in Dommelen

DOMMELEN - De 'Kroonfeesten' moet voor stichting 'Doe mee(r) met Dommelen' een impuls geven aan de lokale samenhang.

Van de Kroonfeesten in Dommelen gaat dit jaar duidelijk een wervend karakter uit. Tijdens de feestelijkheden op Koningsdag wordt de noodzaak voor aanvullende, plaatselijke verkeersvoorzieningen in verband met de aanleg van de Westparallel extra kracht bijgezet. En bijzondere aandacht krijgt het na de zomervakantie startende techniekproject op de Dommelse basisscholen.

De feestelijkheden op 27 april op en om het Martinusplein zijn van 11.00 tot 16.00 uur. Volgens Ben de Klerk, organisator van de Kroonfeesten en tevens penningmeester van Doe mee(r) met Dommelen, moet er in Dommelen werk gemaakt worden van een grotere plaatselijke betrokkenheid. ,,In Valkenswaard is die van nature aanwezig. Velen zijn daar geboren en getogen. De meeste Dommelnaren komen van buiten en werken elders. Wij gaan de samenhang vergroten. De bevordering van de sociale cohesie heeft bij ons prioriteit nummer één."

De Kroonfeesten, voorheen onder de paraplu van Harmonie De Dommelecho, wordt voor het eerst geheel gerund door de stichting Doe mee(r) met Dommelen. Het is de aftrap voor nauwere samenwerking tussen de plaatselijke verenigingen. De clubs die er nu al de schouders mee onder zetten zijn RKVV Dommelen, LTV Dommelen, Dommelse Dorpspomp en Doe-Week Dommelen. Ook de overige bijna dertig andere verenigingen moeten aanhaken bij de organisatie van de Kroonfeesten. ,,Dan is pas echt sprake van sociale cohesie."

We Dommelen

Tijdens activiteiten rond Koningsdag is er veel aandacht voor de N69. Er komt actuele informatie over de nieuwe website ‘We Dommelen' en de mensen worden gemotiveerd om mee te denken over nieuwe voorzieningen aan de straten die rechtstreeks leiden naar de ontsluiting aan de westkant van Dommelen. Verder worden tijdens de Kroonfeesten de plannen gepresenteerd om op de Dommelse basisscholen een techniekproject te starten. Met hulp van vrijwilligers gaat Doe mee(r) met Dommelen op elke school een technieklokaal runnen. Ouders, ouderen en andere belangstellenden worden daarbij uitgenodigd hun technische vaardigheden beschikbaar te stellen voor de schooljeugd. De technieklessen worden geïntegreerd in het lesschema. Ben de Klerk: ,,Middels de techniek verbindingen leggen tussen oud en jong Dommelen."