Langs de koele Dommel over hete zandgronden

Video en foto'sEINDHOVEN/VALKENSWAARD - Als een blauwe slang kronkelt de Dommel over de kaart van Zuidoost-Brabant. Zou het riviertje op een smoorhete dag aan het begin van de meteorologische zomer eigenlijk nog verkoeling bieden aan deze en gene? Een fietstocht stroomopwaarts

Wie in de buurt van de zee woont gaat op zo'n dag natuurlijk naar het strand, ‘waar je kan liggen in het zand, totdat je hele lijf verbrandt (naar Boudewijn de Groot). En wie (naar Hendrik Marsman) daar woont ‘waar breede rivieren traag door oneindig laagland gaan’, zoekt vast een rivierstrandje op om met de voeten in het water te turen naar de langsglijdende schepen. 

Maar hoe zit dat met ons, zandgronders? Hutje mutje bij het chloorwater? Of bij de afgravingsplas? Of is het misschien ook wel verkoelend verpozen langs en in onze eigen Dommel? We namen de fiets en probeerden vanaf het Eindhovense stadhuis zoveel mogelijk stroom-opwaarts naar het zuiden langs de rivier te rijden. 

Links Maria Leeflang met zoon Niek uit Tilburg, rechts Wouter Bakker en Yolanda Slegers uit Den Bosch
Volledig scherm
Links Maria Leeflang met zoon Niek uit Tilburg, rechts Wouter Bakker en Yolanda Slegers uit Den Bosch © Corrie de Leeuw

Lommerrijk

Dat valt dus vies tegen. In het begin gaat het goed. Lopend of fietsend langs de Dommel toont de stad zich van een mooie, groene, lommerrijke kant. En dat is prettig. Want het is half 12 en al 27 graden. 

Met uitzicht op de Genneper Watermolen zitten moeder Maria Leeflang en zoon Niek uit Tilburg en hun vrienden Wouter Bakker en Yolanda Slegers uit Den Bosch even uit te rusten. Ze kochten het boekje 'Wandelen buiten de binnenstad van Eindhoven’, en zijn meer dan aangenaam verrast: ,,Wat is het hier mooi. We liepen van het station naar hier en het is zo groen. Helemaal niet rechttoe rechtaan industrieel zoals we dachten", zegt Maria Leeflang, initiatiefneemster van de wandeling. ,,Volgende keer gaan we per kano", kondigt een enthousiaste Yolanda Slegers aan. 

Bloemetjespark

Ook het plekje waar Lozel Eijsbouts dagelijks haar bejaarde honden Tobie (13) en Yuks (10) uitlaat (en in de Dommel laat springen) is nog mooi per fiets te bereiken. We kletsen even over de toekomst van Genneperparken. De omwonenden die het ruig willen houden zijn het niet eens met de omwonenden die er een 'bloemetjespark’ van willen maken. Lozel is het hartstochtelijk eens met de eerste groep. 

De Dommelse Watermolen
Volledig scherm
De Dommelse Watermolen © Corrie de Leeuw

Over land

Maar bij de Hightech Campus scheiden de wegen van de fietsers en het water. Dan maar een tocht ‘over land’ van watermolen naar watermolen: Van Genneper Watermolen (Eindhoven), naar Volmolen (Riethoven), naar Dommelse Watermolen, naar Venbergse Watermolen (Valkenswaard). Bij de Volmolen zitten twee vriendinnen (,,zeg maar 50-plus") op een richeltje langs het water. Met gezicht en naam in de krant hoeven ze niet. Maar vertellen over hun vriendschap (vanaf de brugklas) en liefde voor de Dommel (‘zo vaak mogelijk langs wandelen en effe bijkletsen’) willen ze best. En dan gaan ze het water in. Door de blub waarin je wel 20 cm wegzakt wat minder is, maar daarna is het lekker koel. En dat is fijn, want de thermometer geeft inmiddels 30 graden aan. 

Schaduw

Via de Dommelse Watermolen (waar Marcel van Es uit Dommelen nog even uitlegt hoe hij de beste visplekjes spot) is het nog maar een klein stukje naar de Venbergse Watermolen aan het begin van natuurgebied de Malpie (31 graden inmiddels). Hier zit de Valkenswaardse familie Henselmans (Laurens en Marlies met zoon Jan) lekker in de schaduw aan de oever van de Dommel. In het water is hond Zenska aan het spelen met twee kinderen. Ja, die Dommel is wel een ding hoor, in het leven van de familie. ,,Vorige zomer waren we hier iedere avond", zegt Marlies, die hier bij de plek waar de Rofra-kano's te water gaan ook met haar scootmobiel makkelijk tot vlakbij het water kan komen. 

Twee voordelen heeft de plek: je kan er makkelijk pootjebaden want er is geen blub. En op het naastgelegen terras staat een koel trappistje klaar.

Bruggetje over de Dommel in Genneperparken
Volledig scherm
Bruggetje over de Dommel in Genneperparken © Corrie de Leeuw
De Genneper Watermolen
Volledig scherm
De Genneper Watermolen © Corrie de Leeuw
Volmolen in Waalre
Volledig scherm
Volmolen in Waalre © Corrie de Leeuw
Echtpaar Laurens en Marlies Henselmans met zoon Jan
Volledig scherm
Echtpaar Laurens en Marlies Henselmans met zoon Jan © Corrie de Leeuw
Chanel van de Kam en Gavin Coeleveld met hond Max in het Anne Frankplantsoen waar ze in de zomer vaak te vinden zijn als hun stadsappartementje te warm is.
Volledig scherm
Chanel van de Kam en Gavin Coeleveld met hond Max in het Anne Frankplantsoen waar ze in de zomer vaak te vinden zijn als hun stadsappartementje te warm is. © Corrie de Leeuw
Lozel Eijsbouts met honden Toby (13) en Yuks (10)
Volledig scherm
Lozel Eijsbouts met honden Toby (13) en Yuks (10) © Corrie de Leeuw
Sportvisser Marcel van Es bij de Dommelse Watermolen
Volledig scherm
Sportvisser Marcel van Es bij de Dommelse Watermolen © Corrie de Leeuw
Vriendinnen sinds de brugklas, en altijd even bijkletsen bij de Dommel
Volledig scherm
Vriendinnen sinds de brugklas, en altijd even bijkletsen bij de Dommel © Corrie de Leeuw
  1. Verwarring rond Het Klooster in Waalre: wat blijft over van het dorpshuisgevoel?

    Verwarring rond Het Klooster in Waalre: wat blijft over van het dorpshuis­ge­voel?

    WAALRE - Aan de onzekerheid rond Het Klooster in Waalre-dorp lijkt maar geen einde te komen. Wat blijft straks over van het echte dorpshuisgevoel? Zorgaanbieder Futuris wijzigt de koers en wil geen beheer meer doen in het monumentale pand, alleen de zorg voor de bewoners van de 22 appartementen. De vier investeerders de het gebouw kochten, moeten voor dat onderdeel dus op zoek naar een oplossing. Wellicht kunnen de verenigingen die het pand gebruiken straks niet veel meer verwachten dan een geopende deur en een koffieautomaat.