De bar van De Schelft.
Volledig scherm
De bar van De Schelft. © Geert Van Den Eijnden

Levenslessen leren bij De Schelft in Valkenswaard

ReünieVALKENSWAARD - Vrijheid om zelf je doen en laten te bepalen. Daar ging het de jongeren van De Schelft in Valkenswaard om, in de jaren zestig en zeventig. Ze denken vol nostalgie terug aan toen.

De jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw brengen bij de zestigers en zeventigers van nu nog altijd speciale gevoelens teweeg. Spraakmakend in Valkenswaard was toentertijd de Jeugdvereniging De Schelft, op de zolder van de zijbeuk van de Mariakerk.

Ad Schrijvers (65), één van de mensen van het eerste uur met een brede glimlach: ,,Een pilsje, jongens en meiden samen, veel buurten en veel vrijheid. Iets geweldigs. Die herinnering willen we vasthouden."

Daarom is er op 14 september een Schelftreünie in Café Zaal Du Commerce. Ex-penningmeester van De Schelft Rinus Verhees schetst het begin van de jongerenclub. ,,De Schelft komt voort uit de alsmaar groter wordende organisatie Katholieke Werkende Jongeren''. Het kerkbestuur accepteerde de nieuw jongerenclub op voorwaarde van een goede structuur. Ad Er moest duidelijke leiding komen."

De jeugdigen van toen wilden ook een eigen stempel drukken op de nieuwe club. Ze kozen voor een afbeelding van de marxistische revolutionair Che Guevara. Deze stond onder meer bekend om zijn roep om sociale veranderingen. ,,Ondanks een stevige leidinggevende hand was die beeltenis van Che Guevara voor ons hét symbool van vrijheid. Wij wilden zelf ons eigen doen en laten bepalen en zelf invulling geven aan onze vrije tijd. Bij De Schelft betekende dat op een gezellige manier actief zijn."

'Huisband' Out of Time.
Volledig scherm
'Huisband' Out of Time. © Geert Van Den Eijnden

De jongerenorganisatie liet in de kwart eeuw van haar bestaan nadrukkelijk van zich horen. Er werd van alles georganiseerd: bouwen van een carnavalswagen, sportwedstrijden, droppings, een kerststal voor de Markt. Heel speciaal was de Crazy-week met vele activiteiten zoals fierljeppen over de Tongelreep, spijkerbroekhangen of biertapwedstrijden.

In het clublokaal bouwde de groep zelf een podium voor tal van optredens. De plaatselijke band 'Out of Time' was één van die groepen die er met enige regelmaat optrad. Muzikant Johan de Louweren(61) maakte als basgitarist/zanger deel uit van die muziekgroep. Hij roemde de toenmalige huiskamersfeer van De Schelft. ,,En als 'zanger-van-de-band' nam je bij het publiek, vooral bij de meiden, een speciale plaats in. We stonden daar wel eens voor een paar honderd jongeren te spelen. En we zijn bij de reünie muzikaal ook van de partij. Dubbel jeugdsentiment."

De Louweren, Schrijvers en Verhees bewaren aan De Schelft mooie herinneringen. Ze zijn er vooral ook wijzer van geworden. Verhees: ,,Ik heb er veel levenslessen geleerd. Bestuurlijke ervaring, respect voor elkaar en het andere geslacht, functioneren in de groep en ook zakelijk inzicht. Als 17-jarige heb ik onderhandeld met de bierbrouwerij over de inkoop van drank."

De Schelft-reünie is op zaterdag 14 september vanaf 20.00 uur in Du Commerce aan de Frans van Beststraat 7A. Toegang gratis.

Een van de roemruchte activiteiten: fierljeppen over de Tongelreep.
Volledig scherm
Een van de roemruchte activiteiten: fierljeppen over de Tongelreep. © Geert Van Den Eijnden