Volledig scherm
De Luikerweg in Valkenswaard wordt aangepakt. © Ton van de Meulenhof

Luikerweg in Valkenswaard gaat op de schop

VALKENSWAARD - De verkeersveiligheid op de Luikerweg wordt aangepakt. Er verdwijnen onder meer tientallen eiken.

Op het zuidelijke stukje Luikerweg moeten tientallen bomen gekapt worden. Hiermee moeten knelpunten op het gedeelte Kempervennen en de Belgische grens worden opgelost. De werken aan de oude Luikerweg houden verband met de komst van de nieuwe Grenscorridor N69.

Om de Luikerweg verkeersveiliger te maken staan ruim negentig eiken op de nominatie om te verdwijnen tussen de rotonde Borkel en Schaft en de Belgische grens. Zowel Valkenswaard als Bergeijk kiezen ervoor om de bomen aan de boszijde te kappen. Aan de andere kant worden de bomen afgeschermd. Dit kan geschieden met een geleiderail, een soort van vangrail. Deze krijgt een houten uitstraling. Naar verwachting gaat het over in totaal zes kilometer geleiderail. Extra aandacht gaat ook uit naar het weggedeelte tussen de rotonde en het horecabedrijf De Familie Suykerbuyk, een zone met oversteek, restaurant en bushalte. Een idee is de aanleg van een middengeleider.

De huidige aansluiting bij de Kempervennen kan alleen veiliger gemaakt worden door een brede middengeleider of de aanleg van een rotonde. De nabije fiets- en voetgangersoversteek moet ook in die nieuwe plannen verwerkt worden. De eerder geopperde parallelbaan naast de Luikerweg naar de Kempervennen is ook nog in beeld. Op het stukje Luikerweg pal voor de grens wordt de kruising met de Maaij aangepakt. Met vanuit zuidelijke richting een linksaf strook. Ook de verkeerssituatie rond het pompstation krijgt aandacht, alsmede de noordelijker gelegen fietsersoversteken bij de Berkheuvels en Achterste Brug. De toerit tot parkeerplaats het Plateau blijft ongewijzigd.