Volledig scherm
Bouw van parkeergarage ASML, begin dit jaar.

Milieudefensie tegen ‘megaparking’ in Waalre ten zuiden van A67

WAALRE - Milieudefensie is mordicus tegen de mogelijke aanleg van een groot parkeerterrein ten zuiden van de A67 in Waalre. Met een online petitie wil Milieudefensie de ontwikkeling van de parking, dichtbij natuurgebied het Dommeldal, tegenhouden. 

Het ministerie van verkeer en waterstaat, de provincie en ASML hebben deze locatie op het oog als een mogelijke plek voor de ontwikkeling van een parkeerterrein. De gemeente Waalre is hierover gesprekken gestart met het ministerie, de provincie en de chipmachinefabrikant. 

Milieudefensie zegt in een vroeg stadium de plannen te willen aanvechten. Volgens woordvoerder Bernard Gerard zou een ‘megaparking’ op deze plek -aan de ‘overkant’ van de High Tech Campus- de biodiversiteit in het Dommeldal ernstig aantasten. ,,Juist op deze plek is natuurcompensatie gepleegd voor natuur die elders moest wijken. Het gebied heeft bovendien een grote gebruikswaarde; er wordt veel gewandeld", aldus Gerard. 

Stikstof

,,We hebben niks tegen ASML en er moet een oplossing komen voor hun parkeer- en mobiliteitsproblemen, maar níet op deze specifieke locatie. Meer verkeer betekent tevens meer uitstoot van stikstof. ASML zou meer moeten inzetten op het terugdringen van het autogebruik.” Eerder heeft ook Natuurmonumenten al laten weten tegen de aanleg van het parkeerterrein te zijn.  

Opmerkelijk is dat ASML de petitie van Milieudefensie zelf ook heeft ondertekend. ,,Wij willen óók geen parkeerterrein in een natuurgebied", benadrukt een woordvoerster van de chipmachinefabrikant in Veldhoven. Volgens haar is sprake van ‘een groot misverstand’. Er is een mobiliteitsplan door het bedrijf opgesteld, dat volgens ASML juist als doel heeft dat er minder autoparkeerplaatsen nodig zijn, en dat verhoudingsgewijs veel meer werknemers naar het werk reizen op de fiets en in de bus. 

,,Daarbij zijn ook nieuwe P&R-terreinen nodig met in totaal een capaciteit van zo’n 15.000 parkeerplekken.”  Meerdere locaties worden daarvoor onderzocht. Die extra parkeerruimte moet volgens de woordvoerster ten goede komen aan alle bedrijven in de omgeving.  Onder meer heeft ASML bij de gemeente Eindhoven een aanvraag ingediend voor een tijdelijk terrein aan de Sliffertsestraat, ten zuiden van de P&R aan de Noord-Brabantlaan ten westen van de randweg.