Volledig scherm
Ten zuiden van de High Tech Campus zijn er plannen voor een nieuw parkeerterrein.

Milieuorganisaties vrezen plannen voor parkeervoorziening in natuurgebied Waalre

WAALRE - Milieuorganisaties vrezen schade aan het natuurgebied van het Dommeldal als het plan voor een groot parkeerterrein ten zuiden van de High Tech Campus in Waalre doorgaat. Donderdagavond worden de raadsleden van Waalre bijgepraat over de plannen voor de parkeervoorziening tijdens een informatieavond.

Volgens het provinciebestuur zijn extra parkeervoorzieningen absoluut noodzakelijk. ,,P&R-locaties, waar bussen de verbinding met werklocaties en binnenstad verzorgen, zijn eigenlijk de enige oplossing om de regio de komende tien jaar bereikbaar en leefbaar te houden'', zegt een woordvoerder.

Milieuorganisaties hebben desondanks kritiek. ,,In deze regio zie je enorme verstedelijking, en dat zal niet stoppen de komende jaren'', zegt Rob van Schijndel, gebiedsmanager bij Natuurmonumenten. ,,Je hebt groen en natuur keihard nodig om hier prettig te kunnen blijven leven.''

Waalre is momenteel in gesprek met ASML, het ministerie van verkeer en waterstaat en de provincie over extra parkeervoorzieningen in de regio. Samen met de overheid wil chipmachinefabrikant ASML tussen 45 en 50 miljoen euro investeren in een maatregelenpakket voor betere mobiliteit. Een locatie ten zuiden van de High Tech Campus, dichtbij het natuurgebied van het Dommeldal, is één van de opties voor een nieuw parkeerterrein.

Alternatieven

Volgens Natuurmonumenten zijn er alternatieven waarbij de natuur niet wordt geschaad. ,,Een parkeerterrein is de gemakkelijkste oplossing, maar ik verwacht meer van de slimste regio ter wereld. Voor mijn part parkeer je auto's boven of onder gebouwen. Maar niet in de natuur. Daar is het groen veel te waardevol voor'', zegt Van Schijndel.

Ook natuurvereniging Groen en Heem is kritisch. ,,Als het parkeerterrein doorgaat, verdwijnt biodiversiteit in het gebied. Bovendien komt er meer CO2 in de lucht en stikstof in de natuur. We hoeven geen natuur op te offeren voor economische ontwikkeling'', aldus voorzitter Lambert de Brouwer.

In de Provinciale Staten zijn vragen gesteld door PvdA-lid Edith van Dijk. Zij wil weten of er geen andere locaties beschikbaar. ,,Werknemers willen na hun werk ook van de natuur genieten. Ik ken mensen uit India die juist in deze regio willen werken omdat ze hier kunnen genieten van de rust. Het is niet wenselijk alles opzij te schuiven voor een parkeerterrein.''

Het provinciebestuur laat weten dat het aan Waalre is om te besluiten over de eventuele komst van een parkeerterrein. Een woordvoerder zegt dat er nog geen onderzoek is gedaan naar de effecten op het milieu, en dat er naar meer locaties gekeken wordt. De gemeente Waalre zegt in een reactie dat het nog vooraan in het proces zit.