Het oude Mossel-terrein ziet er over een jaar heel anders uit. Het bouwplan ligt nu vast.
Volledig scherm
Het oude Mossel-terrein ziet er over een jaar heel anders uit. Het bouwplan ligt nu vast. © FotoMeulenhof

Minder groot bouwplan op 'Mossel-terrein' in Valkenswaard

VALKENSWAARd - Door strengere voorschriften is het bouwplan op het terrein van voorheen Café De Mossel in Valkenswaard aangepast. Over ruim een jaar is de nieuwbouw gereed.

Er komt een nieuw bouwplan voor het terrein aan de Maastrichterweg/Molenstraat. Het oude plan van zes (patio)woningen is onder druk van de gemeenteraad aangepast. Er verschijnen twee huizen en drie bungalows. De bouw ervan start in de tweede helft van het jaar.

De aanpassingen gaan over verlaging van de goot- en nokhoogte, een betere waterberging en betere toegankelijkheid voor mensen met een beperking.Volgens Niels van Bree, namens de plaatselijke projectontwikkelaar Vastgoedregisseur, wordt in de nieuwe opzet niet afgeweken van het Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO), samen bouwen naar wensen van nieuwe bewoners. Met hen zijn de contouren bepaald. Van Bree: ,,De buitenkant ligt vast. Alleen inpandig zijn nog individuele aanpassingen mogelijk."

Op het terrein van ongeveer 1500 vierkante meter tussen de Maastrichterweg en Molenstraat komen vijf woningen. De twee met verdieping komen aan de centrumzijde van het plan. Deze huizen worden maximaal 8,5 meter hoog met een goothoogte van 4,5 meter. De drie patiobungalows worden ten zuiden daarvan gebouwd. Elke woning beschikt straks over een parkeerplaats op eigen terrein.

Op 17 april verschijnt het compleet vernieuwde informatiepakket met aangepaste impressies en een beschrijving van de afwerking. De bedoeling is dat de bouw start in het derde kwartaal van dit jaar. Naar verwachting zijn de huizen voor de zomer van 2020 geheel gereed.

De eerste plannen op het vroegere terrein van café De Mossel dateren al van ruim vijf jaar geleden. In 2017 presenteerde de Eindhovense architect Margriet Eugelink, onder de noemer Samen-bouwen-in-Valkenswaard, de eerste schetsen voor het ontwikkelen van zes (patio)bungalows. Toen werd aangegeven dat 'het enige dat vastligt is de rooilijn met globaal de uiterlijke verschijningsvorm en de plaats van de buitenmuren'. Van Bree: ,,We konden niet blijven schikken."

  1. Verwarring rond Het Klooster in Waalre: wat blijft over van het dorpshuisgevoel?

    Verwarring rond Het Klooster in Waalre: wat blijft over van het dorpshuis­ge­voel?

    WAALRE - Aan de onzekerheid rond Het Klooster in Waalre-dorp lijkt maar geen einde te komen. Wat blijft straks over van het echte dorpshuisgevoel? Zorgaanbieder Futuris wijzigt de koers en wil geen beheer meer doen in het monumentale pand, alleen de zorg voor de bewoners van de 22 appartementen. De vier investeerders de het gebouw kochten, moeten voor dat onderdeel dus op zoek naar een oplossing. Wellicht kunnen de verenigingen die het pand gebruiken straks niet veel meer verwachten dan een geopende deur en een koffieautomaat.