Volledig scherm
Molenstraat in Waalre-dorp. © Fotopersburo van de Meulenhof bv

Molenstraat Waalre: subsidie voor mensen die regenwater scheiden van vuil water

WAALRE - Inwoners van de Molenstraat en omgeving in Waalre-dorp kunnen een subsidie tegemoetzien als ze maatregelen treffen om het regenwater te scheiden van het rioolwater. De riolering van de straten tussen de Molenstraat en Dreefstraat wordt vervangen in het najaar.

Als de nieuwe riolering in 2021 klaar is, zullen er twee buizen onder de grond liggen. Één is voor vies water, bijvoorbeeld uit de wc of vaatwasser. De andere buis is voor het schonere water, zoals regen en sneeuw. De gemeente vraagt inwoners een koppeling te maken zodat het regenwater in de buis met schoon water terechtkomt. Wethouder Alexander van Holstein stelt een subsidie in het vooruitzicht voor iedereen die dat doet: 5 euro per vierkante meter dak oppervlak als de aansluiting met het riool aan de voorkant van het huis ligt. De subsidie is 10 euro per vierkante meter als de aansluiting aan de achterzijde van het huis ligt, dan is namelijk meer werk te doen. 

Het Waterschap heeft beloofd het subsidiebedrag te zullen verdubbelen. Het minimale dakopppervlak moet 20 vierkante meter zijn. De regeling geldt voorlopig alleen voor inwoners van de Molenstraat en omgeving, waar het riool vervangen wordt. Als voldoende mensen meedoen aan de proef wil Waalre de subsidieregeling ook voor andere andere straten instellen.

Huisbezitters mogen de afkoppeling zelf maken, maar de gemeente heeft ook een aannemer in de arm genomen die het werk voor hun kan doen.  De vervanging van de Molenstraat zal tot 2021 duren. De totale kosten van het project zullen 3,2 miljoen euro bedragen. Niet alleen de riolering wordt aangepakt, ook zal er  meer groen worden geplaatst. En er komen sluipverkeerwerende maatregelen.