Volledig scherm
Het oude Blokkerpand in Aalst.

Nieuwbouw in oude Blokkerpand in Waalre: Wonen en horeca in Aalsterhof

WAALRE - Omwonenden en belanghebbenden konden maandag tijdens een inloopbijeenkomst in Winkelcentrum Den Hof de plannen voor 'Aalsterhof' bekijken. De centrale plek op Den Hof wordt herontwikkeld en brengt horeca en appartementen onder één dak.

Het pand dat centraal staat in het project is gevestigd op nummer 144-146 en is eigendom van de familie Thomasse. Op deze, in het oog springende plek aan het plein, was voorheen de Blokker gevestigd en tegenwoordig is dat UPGRADELIVIN, de zaak die boomstamtafels verkoopt.

Deze winkel is overigens niet zo'n lang leven meer beschoren, want het gebouw is rijp voor de sloop en wordt herontwikkeld.

Vitale dorpskern

De geplande nieuwbouw op deze grond is zo, onverwacht voor velen, een eerste aanzet voor realisatie van de duurzame en vitale dorpskern waar in het centrum van Aalst al zo lang over gesproken wordt.

Architect Bert Spierings legt uit dat de begane grond bestemd is voor een commercieel bedrijf, bijvoorbeeld horeca. ,,Op de eerste en tweede etage zijn in totaal vier appartementen gepland en op de vierde bouwlaag is een penthouse voorzien. Het gebouw wordt 12,6 meter hoog en past grotendeels binnen de huidige bouwregels van het bestemmingsplan. Het bouwwerk wordt een 'ingetogen eyecatcher' en de bedoeling is dat je er met kerst 2020 een tafel kan reserveren."

Nieuwbouw is ook noodzakelijk, omdat het gebouw geen uitstraling heeft en slecht geïsoleerd is. Bovendien is het voor een huurder niet flexibel in te delen. Spierings: "Het is nu zover dat de sloopmelding voor het oude pand kan worden aangevraagd en een aanvraag omgevingsvergunning voor het nieuwe, dat duurzaam en energiezuinig zal worden gebouwd."

Volgens de familie Thomasse is er al serieuze belangstelling voor de invulling van de begane grond.

Sfeervol

Ralf Jongen, beleidsadviseur economische zaken van de gemeente Waalre onder wiens verantwoordelijkheid ook het project op Den Hof valt, is blij met het initiatief: "De gemeente is, samen met ondernemers en eigenaren, al een tijdje bezig om winkelcentrum Den Hof weer sfeervol en levendig te maken. Daar zijn al veel plannen voor gemaakt. Het idee voor 'Aalsterhof' maakte hier geen onderdeel van uit, maar ik vind het heel bemoedigend dat de familie Thomasse wil investeren."