Volledig scherm
Het Huis van Waalre © Jean Pierre Reijnen

Nieuwe coalitie Waalre neemt oude sores mee

WAALRE - De lokale politiek van Waalre ging de voorbije maanden rollebollend over straat. Nu is een nieuwe coalitie gevormd. Hoe stabiel is dit pact van VVD, CDA en Aalst-Waalre Belang (AWB)?

Waalre heeft een nieuwe coalitie, maar is nu alles koek en ei in de lokale politiek? Nog maar twee maanden geleden stortte de gemeenteraad zich in een totale crisis: wethouders zeiden niet te kunnen werken met de coalitiepartijen, waarop dat samenwerkingsverband klapte.

Er volgde een lijmpoging op initiatief van de grootste partij AWB, maar die kende een pijnlijk einde. Van de vijf fracties uit de vorige coalitie zijn alleen VVD, CDA en AWB over. ZW14 zag geen heil in de lijmpoging, GroenLinks werd ruw aan de kant geschoven.

De bestuurscrisis draaide er in de kern om dat de wethouders zich te kritisch bejegend voelden door de coalitie, hun eigen partijen dus. Tijdens de raadsvergadering van 7 mei verweet Joke Beuger van GroenLinks de wethouder van diezelfde partij bijvoorbeeld tot twee keer toe 'een afwachtende houding'.

Afgelopen donderdagavond dacht Beuger in het Huis van Waalre te gaan vergaderen over de lijmpoging, maar in plaats daarvan kreeg ze een kille boodschap van haar voormalige bondgenoten. De aanwezigheid van GroenLinks in de coalitie werd niet langer op prijs gesteld. De coalitie vond dat GroenLinks met z'n kritische toon was doorgeslagen.

Beuger was met stomheid geslagen. ,,Ze hebben een achterbaks spel gespeeld. We zijn uit de coalitie gedonderd, en het college wist overal van'', zegt zij. ,,We zijn bedrogen, terwijl een kritische houding bij een goed raadslid hoort.''

Familie

Jo Claessen van AWB verwoordt het anders: ,,Stel je hebt een familie met verschillende broers en zussen. Met de ene kan je het beter vinden dan met de ander. Daar hou je rekening mee als je kiest met wie je op vakantie gaat.'' Oftewel: de karakters van de voormalig coalitiegenoten botsten zo erg dat er geen samenwerking meer mogelijk was.

De nieuwe coalitie kan worden beschouwd als een nieuwe start, maar het is twijfelachtig of er ook iets fundamenteels is veranderd aan de verstoorde sfeer binnen de gemeenteraad. Onderlinge sores en oud zeer uit het verleden lijken te blijven dooretteren in de politieke verhoudingen. Want nieuwe coalitie of niet, dezelfde gezichten blijven de gemeenteraad vormen.

Op de achtergrond werkt de ingehuurde organisatieadviseur Leo Custers nog aan een rapport over de verstoorde verhoudingen binnen de raad. Hij zal een extra hoofdstuk aan zijn verslag toevoegen.

Voor de kersverse coalitie, die met negen zetels een krappe meerderheid heeft, is het tijd om de scherven bijeen te rapen. Ondertussen heeft de nieuwe oppositie de messen al geslepen. ,,De sfeer zal de komende tijd niet meer zo gezellig zijn'', aldus Beuger.