Op De Hondenhogeschool in Waalre zijn kynologen ook maatschappelijk werker
WAALRE - Over luisteren, weerbaar maken, (re)socialiseren en het leren verstaan van honden- en mensentaal. Op De Hondenhogeschool in Waalre wordt iedereen wijzer.
Tussen grazende koeien en omgeven door de natuurlijke weidsheid van ’t Loon, tref je aan een onverhard karrespoor De Hondenhogeschool. Met het bos op de achtergrond en alle noodzakelijke voorzieningen onder handbereik ligt, op een idyllisch plekje, de onoverdekte collegezaal waar baasjes en honden met elkaar leren omgaan. Hogeschooldocenten Katja en Janske verzorgen het onderwijs en helpen de studenten bij het verbreden en verdiepen van hun kennis.
Geen dier op de wereld staat zo dicht bij de mens als een hond. Op deze vroege zaterdagochtend tijdens de puppytraining zie je dat, hoor je dat en voel je dat. Het gaat er vrolijk en ontspannen aan toe. Een kluwen aan hondjes speelt samen bij het hek, wanneer de deelnemers aan de eerste en de tweede training van deze dag elkaar op de cursusplek ontmoeten.
Nazorg
„Na de les delen de hondenbezitters hun ervaringen en drinken we koffie. Zo bieden we ‘nazorg’. We hebben ook app-groepen, waarin vragen gesteld en beantwoord worden.” Katja Wijlaars-Roodbeen voelt al haar leven lang een bijzondere band met dieren. In Janske Rohof trof ze een gelijkgestemde dierenvriend en samen besloten zij een eigen onderneming te starten om van hun allerliefste hobby werk te maken. De gediplomeerd kynologisch instructeurs zijn sinds september vorig jaar op eigen terrein actief en breiden hun cursusaanbod, langzaam maar zeker, steeds verder uit.
„In onze frikandel zit karakter zat en hij gaat overal mee naartoe”, vertelt Jeroen van den Heuvel uit Steensel trots, terwijl hij liefkozend over het kopje van zijn negen maanden oude Chihuahua aait. „Koda wilde maar niet zindelijk worden en was niet zo goed gesocialiseerd. Als hij het formaat van een pitbull had gehad, dan was het ras verboden geweest, zei onze dierenarts. Vandaag zijn we hier voor de derde keer en we zien al een wereld van verschil. Hij is veel relaxter en minder op zijn hoede. Koda had nog geen cursus gevolgd en omdat hij niet zo groot is, mocht hij met de puppy’s meedoen.”
Rohof en Wijlaars werken in kleine groepjes, kijken naar wat fijn is voor de hond en kruipen soms onder de huid van de hond. „Wij voelen ze aan, maar óók hun baasjes én de combinatie. We herkennen signalen en leren baas en hond hoe zij op elkaars signalen moeten reageren. Zo kan ook het vrouwtje, dat minder weegt dan haar hond, diens impulsen controleren.”
Kluif
De aard van het beestje: soms heb je er een hele kluif aan. „Naast puppy- en bindingscursussen, geven we wandellessen en zijn we ‘hondenmaatschappelijk werker’. Mensen schamen zich soms voor het gedrag van hun hond, die ook een rugzakje kan hebben. Denk aan de Rescue Dogs uit Roemenië. Die hebben best veel vaardigheden en kunnen zichzelf wel redden, maar zijn niet gesocialiseerd. Het kost tijd om maatjes te worden.”
Rohof: „Binnenkort gaan we ook ‘funlessen’ aanbieden. Lichaamstaal speelt daarin een belangrijke rol. Deze zijn ook geschikt voor mensen met een mobiliteitsbeperking. Ook komen er logeernachtjes in een tent voor kinderen met hun hond. Educatief natuurlijk, maar ook en vooral voor de lol.”
Zie voor meer informatie: dehondenhogeschool.nl
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Veiligheidsregio wil 2 miljoen extra van regiogemeenten; ‘We moeten ze niet afstraffen omdat ze zo flexibel waren’
EINDHOVEN - De 21 gemeenten in Zuidoost-Brabant moeten financieel bijspringen om de begroting voor de veiligheidsregio voor 2023 rond te krijgen. Het gaat in totaal om 2 miljoen euro. Daarvan is 600.000 euro nodig omdat medewerkers door de drukke coronatijd niet toekwamen aan hun reguliere werkzaamheden. Er moet nu een inhaalslag gemaakt worden. -
PREMIUM
274 struikelstenen met allemaal een indrukwekkend verhaal: laatste oorlogsmonumentjes in Eindhoven worden geplaatst
EINDHOVEN - Dertien jaar na de plaatsing van de eerste struikelstenen in Eindhoven worden donderdag 19 mei de (voorlopig) laatste twee van in totaal 274 geplaatst in de Lavendellaan. Een blijvende herinnering aan Joodse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. -
VRAAG & ANTWOORD
‘Mag je autorijden met een koptelefoon op?’
‘Ik zie steeds meer mensen met een koptelefoon op achter het stuur van hun auto zitten’, schrijft lezer Hendrik de Groot in de wekelijkse vraag & antwoord-rubriek van onze autoredactie. ‘Ik heb het idee dat deze mensen de geluiden van buitenaf missen en daardoor niet goed kunnen reageren bij noodsituaties. Is dit niet verboden?’ -
INGEZONDEN OPINIE
Mening | ASML claimt ruimte en wentelt sociale problemen af; democratie terug in Metropoolregio Eindhoven
EINDHOVEN - De triple helix, samenwerking tussen bedrijven, wetenschap en overheid, leidt tot uitwassen en het is tijd de democratie terug te brengen in de Metropoolregio Eindhoven. -
Niet iedereen even blij met omgevingsvisie De Pracht, blijkt tijdens dialoog in Aalst
AALST - „Wanneer kan ik me inschrijven?”, vraagt de 23-jarige Ron Daris. Hij is één van de vele belangstellenden die donderdagavond kwam kijken naar de eerste impressies van het appartementencomplex aan de Frederik Hendrikstraat in Aalst.
-
De zin en onzin van een digitaal notitieblok
Ze duiken steeds vaker op, digitale notitieblokken: tablets puur om aantekeningen op te maken. Waarom kan dit handiger zijn dan pen en papier? -
Varen op Dommel verboden tussen Valkenswaard en Belgische grens vanwege lage waterstand
VALKENSWAARD - Vanaf dinsdag geldt een vaarverbod op rivier de Dommel, tussen de Venbergse watermolen in Valkenswaard en de Belgische grens. -
PREMIUM
De rentes gaan weer omhoog, wat betekent dat voor ons spaargeld?
De tijd van negatieve rentes lijkt voorbij. Wereldwijd moet weer betaald worden voor geleend geld. Wie profiteert daarvan en wie betaalt de rekening? Vier vragen over de stijgende rente.