Bierfestival Gerstenat in Valkenswaard.
Volledig scherm
Bierfestival Gerstenat in Valkenswaard. © Dave Hendriks - Foto Meulenhof

Op het zevende Gerstenat! Bierfestival in Valkenswaard werd zondag het Bellebier gepresenteerd

VALKENSWAARD - Donderdag kun je er weer terecht voor sla en spitskool, maar zondag stond de Markt in Valkenswaard in het teken van het festival der bierbrouwerijen. Ook de innemers van een grote variëteit aan goudgele brouwsels lieten zich er graag zien. De deelnemende bierbereiders aan de zevende editie van het Gerstenat! Bierfestival kwamen uit Nederland en België en de bierdiversiteit was, qua kwaliteit en kwantiteit, weer groot. 

Jaarlijks, op de laatste zondag van de maand juli, verzamelen zich in Valkenswaard objectieve bierproevers, pimpelaars, keelsmeerders en gezelligheidsmensen, die er een heerlijk dagje uit hebben. In hun eigen glas -op het terrein zijn spoelpunten- proeven zij bittere bieren, zoete bieren, zure bieren en kruidige bieren. 

Zondag meenden sommigen zelfs een zoutje door de mond te voelen gaan. Ook bij het 0.0% barretje werden er ferme slokken genomen. Sandy Brouwers ('Zo heet ik echt') schenkt er rosé- en citrusbier, maar ook Dommelsch en Leffe. De alcoholvrije biertjes vormen een steeds smaakvollere en populairdere categorie. 

Prijzen

Eén van de meest verfijnde bierculturen is de Belgische, maar al geruime tijd neemt ook de waardering voor de Nederlandse bieren toe. Regelmatig worden er prijzen gewonnen en door nieuwe brouwerijen wordt er volop geëxperimenteerd met nieuwe bieren. Op het plein presenteerde de Biergondiër het Bellebier. Een aantal Valkenswaardse ondernemers, die de 'bel' als gemene deler in hun naam voeren, brachten twee biertjes op de Markt. 

De eer van de officiële kick-off was aan burgemeester Anton Ederveen. Het bleken gelukkig geen verraderlijke beenbrekers, het blondje en de dubbel van respectievelijk 6 en 7%. Volgens kenners kietelde het de smaakpapillen en later werden alom kracht, kleur, schuim, aroma en (na)smaak geprezen. Na het luiden van een bel door de burgemeester werd, in het steeds verder uitdijende gezelschap bij de stand van Biergondiër Paul van de Dungen, het glas geheven en werd er getoast op de samenwerking en ieders gezondheid. Dat klonk goed.

Bierfestival Gerstenat in Valkenswaard.
Volledig scherm
Bierfestival Gerstenat in Valkenswaard. © Dave Hendriks - Foto Meulenhof
  1. Verwarring rond Het Klooster in Waalre: wat blijft over van het dorpshuisgevoel?

    Verwarring rond Het Klooster in Waalre: wat blijft over van het dorpshuis­ge­voel?

    WAALRE - Aan de onzekerheid rond Het Klooster in Waalre-dorp lijkt maar geen einde te komen. Wat blijft straks over van het echte dorpshuisgevoel? Zorgaanbieder Futuris wijzigt de koers en wil geen beheer meer doen in het monumentale pand, alleen de zorg voor de bewoners van de 22 appartementen. De vier investeerders de het gebouw kochten, moeten voor dat onderdeel dus op zoek naar een oplossing. Wellicht kunnen de verenigingen die het pand gebruiken straks niet veel meer verwachten dan een geopende deur en een koffieautomaat.