Volledig scherm
WAALRE - Al jaren staat er een lange file bij het stoplicht bij de kruising tussen Willibrorduslaan en wollenbergstraat. De gemeente wil daar wat aan doen. © Jean Pierre Reijnen

Oplossingen sluipverkeer Waalre worden in eerste instantie tijdelijk ingevoerd

WAALRE - De oplossingen om sluipverkeer tegen te gaan in de woonstraten van Waalre-dorp worden in eerste instantie tijdelijk ingevoerd. De gemeente schaft wel een nieuw stoplicht aan bij friettent het Houten Kietje. Dat is de uitkomst van een compromis dat in de gemeenteraad werd gesloten.

Wethouder Alexander van Holstein wil Waalre-dorp zo onaantrekkelijk mogelijk maken voor auto’s. Hij bedacht een reeks aan oplossingen zoals fietssluizen, middenbermen en het instellen van eenrichtingswegen in de smalle woonstraten. 

De  beoogde oplossingen zorgden voor beroering onder inwoners, ondernemers en ook raadsleden. De zorg bij de groep tegenstanders was ongeveer zo: als je maatregelen neemt in de ene straat, zal het sluipverkeer een andere straat vinden om toch sneller bij de eindbestemming te zijn.

Dinsdagavond werd tot een compromis gekomen in de raad, toen D66-raadslid Floris Schoots een amendement inbracht: Waalre gaat de maatregelen eerst testen, voordat ze definitief worden ingevoerd. Op 1 november worden alle oplossingen geëvalueerd, pas dan wordt bepaald welke maatregelen definitief worden. 

Tijdelijk

Een reeks aan andere oplossingen wordt zodoende ingevoerd in tijdelijke vorm: De doorgaande route op de Burgemeester Uijenstraat wordt bijvoorbeeld voor autoverkeer onderbroken ter hoogte van de Vincent van Goghlaan. En de Kerkstraat en de Oude Kerkstraat worden eenrichtingsverkeer. Ook wordt het onmogelijk om vanaf de Heikantstraat naar links af te slaan naar de Burgemeester Uijenstraat. Zo wordt het verkeer gedwongen om naar via de doorgaande weg door Waalre te rijden. Bij friettent het Houten Kietje komt een nieuw stoplicht zodat het doorgaande verkeer, van noord naar zuid, meer groen krijgt. Dat moet de doorstroming sterk verbeteren.

Op het compromis zijn enkele uitzonderingen van toepassing: de Werenfriedstraat hoeft niet eerst getest te worden voordat het een fietsstraat wordt, daar was de voltallige raad het over eens. De fietssluis bij de Ansbalduslaan zal niet worden geplaatst.  

Wethouder Van Holstein zei na het debat tevreden te zijn met het resultaat, omdat hij nu kan starten met de werkzaamheden. Als alles volgens plan verloopt kunnen de verkeersmaatregelen voor het einde van het jaar worden doorgevoerd, zodat de gemeente een subsidie van de provincie kan verwachten.