Volledig scherm
Op 23 april 2018 stroomde de Bremlaan in de Valkenswaardse wijk Het Gegraaf ook al vol met politie. © Bert Jansen

Opnieuw wemelt het van de agenten in 't Gegraaf in Valkenswaard, opnieuw vanwege dezelfde man

VALKENSWAARD - Een jaar nadat er een arrestatieteam stond, stroomde de Bremlaan in Valkenswaard opnieuw vol politie. Vanwege dezelfde man. “Ze wilde hem weghouden bij de geboorte van zijn kindje.”

Opnieuw wemelde het zondag van de agenten bij een woning in de Bremlaan in Valkenswaard. Nadat vorig jaar april een arrestatieteam werd opgetrommeld, omdat de 23-jarige man met een vuurwapen zou hebben gezwaaid, stond er nu een dag lang beveiliging voor zijn deur. Weer werd hij aangehouden, weer werd naar een vuurwapen gezocht en weer werd niks gevonden. Zijn advocaat wijst op de opvallende timing van de arrestatie: de man miste zo de geboorte van zijn kind.

Eerst even terug naar een jaar geleden. Op 23 april stroomt de Bremlaan, in de Valkenswaardse wijk Het Gegraaf, vol met zwaarbewapende mannen van het arrestatieteam. De man bedreigde zijn ex-vriendin met de dood en mishandelde haar verschillende keren. Bovendien zou hij een vuurwapen hebben. De jongeman wordt uiteindelijk een paar uur later in Waalre aangehouden. Het vuurwapen blijkt nep. Niettemin veroordeelt de rechtbank hem tot drie maanden cel vanwege de bedreiging en mishandeling.

Jeugdzorg

Een jaar later lijken er zorgen om de naderende geboorte van zijn kindje. Jeugdzorg heeft al voor de geboorte laten weten dat de baby meteen uit huis wordt geplaatst. Die mededeling zou een week geleden hebben geleid tot dreigende taal van de aanstaande vader, zegt zijn advocaat Wannes Kolmans: "Tegen de hulpverleners heeft hij ook iets geroepen over een wapen."

Vanwege die dreigementen houdt de politie hem een week later aan. Net als hij zondag op het punt staat naar het ziekenhuis te gaan. Terwijl de moeder van zijn baby bevalt, zit hij zelf in de cel. Meteen na de geboorte neemt jeugdzorg, onder begeleiding van de politie, het kindje mee. Volgende week is er een rechtszaak om te bepalen of de instantie goed heeft gehandeld.

Kolmans: "Het lijkt erop dat de politie wilde voorkomen dat hij bij de geboorte van zijn kind was. Misschien waren ze bang dat het uit de hand zou lopen als jeugdzorg de baby zou meenemen. De moeder heeft het kindje niet eens in haar armen gehad. Dat maakt het een ontzettend triest verhaal, beide ouders zitten er doorheen."

Vuurwapen

Zondag werd de woning aan de Bremlaan doorzocht op aanwezigheid van een vuurwapen. Maandag gebeurde dat opnieuw met speciale apparatuur. Tussendoor stond er beveiliging voor de deur om te verzekeren dat niemand de woning inging. Er werd geen vuurwapen gevonden. “Maar blijkbaar sta ik bij de politie bekend als iemand die er eentje heeft en dat durft te gebruiken”, zei de bewoner dinsdag zelf. "Daarom komen ze met een arrestatieteam. Maar ik heb nooit een wapen gehad”, houdt hij vol.