Volledig scherm
Mart Wijnen Valkenswaard © Fotopersburo van de Meulenhof BV

Oud-wethouder Mart Wijnen nu echt uit de actieve politiek in Valkenswaard: ‘Moet me als een pensionado gedragen’

VALKENSWAARD - Voormalige CDA-wethouder Mart Wijnen (65) gaat zijn raadszetel niet meer opeisen en verdwijnt daarmee na bijna twintig jaar nu echt van het politieke toneel in Valkenswaard.

,,De dokter heeft gezegd dat ik me meer als een pensionado moet gaan gedragen”, verklaart Wijnen zijn besluit met gevoel voor humor. ,,Dat is beter voor mijn gezondheid.” 

Vorig jaar maart, een paar dagen na de voor hem zeer succesvol verlopen gemeenteraadsverkiezingen, belandde de toenmalige lijsttrekker van het CDA in het ziekenhuis met een levensbedreigende aandoening aan zijn aorta. Al snel werd duidelijk dat hij niet meer als wethouder zou terugkeren. Partijgenoot Kees Marchal werd vervolgens naar voren geschoven om die post in te nemen. 

Wijnen kon echter nog wel aanspraak maken op een zetel in de gemeenteraad van Valkenswaard. In afwachting van zijn terugkeer daar, werd François Smits tijdelijk ingevlogen. Maar die neemt de stoel van de gelouterde Wijnen eind mei, bij de eerstvolgende raadsvergadering, nu definitief over. 

Wijnen verzekert dat hij nog wel betrokken blijft bij de plaatselijke gemeenschap. Hij richt zich daarbij op bestuurlijke functies bij de VVV en de lokale afdeling van het CDA. Daarnaast blijft hij een adviserende rol spelen bij de nog vrij onervaren vijfkoppige fractie van de christendemocraten. ,,Op de achtergrond blijf ik actief. Je moet mij niet achter de geraniums zetten, dan leef ik niet.” 

Wijnen kwam in 2000 in de gemeenteraad namens het CDA, in zijn tweede jaar als raadslid werd hij fractievoorzitter. Tussen 2002-2008 en 2010-2018 was hij wethouder in Valkenswaard. Bij de verkiezingen vorig jaar kreeg hij meer dan 1400 kiezers achter zich, daarmee was hij de meest verkozen politicus in de gemeente.