Uitbreidingsplannen van paardenhouderijen in Waalre moeten voorlopig de ijskast in.
Volledig scherm
Uitbreidingsplannen van paardenhouderijen in Waalre moeten voorlopig de ijskast in.

Plannen vee- en paardenhouders Waalre on hold door uitspraak Raad van State

DEN HAAG/WAALRE - De gemeente Waalre zal alsnog een uitgebreid natuur- en stikstofonderzoek en mogelijk een uitgebreide milieueffectrapportage (mer) moeten doen naar de uitbreidingsmogelijkheden van vee- en paardenhouderijen. Alle uitbreidings- en omschakelingsplannen in de gemeente moeten daardoor voorlopig de ijskast in.

Dat is woensdag de belangrijkste conclusie in een uitgebreide uitspraak van de Raad van State over het bestemmingsplan Buitengebied van Waalre.

De uitspraak zal geen verrassing zijn na de eerdere zogenoemde PAS-uitspraak (Programma Aanpak Stikstof) van de Raad van eind mei van dit jaar.

Het hoogste bestuursrechtscollege stelt in ieder geval vast dat de gemeente Waalre niet heeft aangetoond dat enkele uitbreidings- en wijzigingsplannen van veehouderijen binnen de gemeente níet tot meer verzurende stikstofneerslag zullen leiden in omliggende Natura-2000 gebieden zoals het Dommeldal, de Groote Heide en De Plateaux.

Voor het eerst

De onderzoeksplicht geldt niet alleen voor klassieke varkens-, pluimvee- en geitenhouderijen maar ook voor paardenhouderijen. Volgens de Raad wees bezwaarmaker BMF (Brabantse Milieufederatie) er terecht op dat de gemeente voor het eerst een zogenoemde omschakelingsmogelijkheid heeft opgenomen om nieuwe paardenhouderijen mogelijk te maken of om bestaande paardenbedrijven te laten uitbreiden. Ook daar zal de gemeente in een nieuw stikstofonderzoek naar moeten kijken.

De Raad is het sowieso niet eens met de stelling van de gemeente dat het nieuwe bestemmingsplan per saldo niet meer mogelijk maakt dan het oude plan uit 2013. Daarvoor ontbreekt hard bewijs.

Kortom, de gemeente moet aan de slag.