Hier, aan de rand van Valkenswaard achter de Bunker, waren ooit plannen voor de wijk Dommelkwartier.
Volledig scherm
Hier, aan de rand van Valkenswaard achter de Bunker, waren ooit plannen voor de wijk Dommelkwartier.

Projectontwikkelaar gaat 2 miljoen voor Dommelkwartier niet overmaken naar Valkenswaard

VALKENSWAARD - Projectontwikkelaar Latoures/Lagis weigert de twee miljoen over te maken die de gemeente Valkenswaard vraagt voor de nooit gebouwde wijk Dommelkwartier. 

De gemeente heeft het Waalrese vastgoedbedrijf onlangs schriftelijk verzocht om twee miljoen euro te voldoen. Ze meent hier recht op te hebben op basis van de in 2012 gesloten exploitatieovereenkomsten, waarin is vastgelegd wie de kosten draagt om er huizen te kunnen bouwen. Het gaat dan om zaken als riolering, wegen, natuurontwikkeling. 

Latoures/Lagis laat desgevraagd weten dat de claim indruist tegen de eerder gemaakte afspraken die hier over zouden zijn gemaakt. Bovendien vindt ze dat niet betaald hoeft te worden voor iets dat er niet komt.  

Het juridische conflict om Dommelkwartier is inmiddels verworden tot een welles-nietes-spel met miljoenen euro’s als inzet. De ontwikkelaar stapte eerder dit jaar al naar de rechter om een slordige 15 miljoen euro te eisen van de gemeente. Dat gebeurde nadat een anderhalf jaar durende bemiddelingspoging met de gemeente eind 2018 stuk liep. 

Het mislukte nieuwbouwproject kent een lange en roerige geschiedenis. In 2013 stemde de gemeenteraad in met Dommelkwartier, maar het benodigde bestemmingsplan werd vernietigd door de Raad van State. Dat leek aanvankelijk te repareren, uiteindelijk is het echter nooit meer vastgesteld.

Latoures/Lagis verwijt de gemeente dat ze onvoldoende heeft gedaan om het project tot een goed einde te brengen. De gemeente verwerpt die beschuldiging. 

De gemeente Valkenswaard wordt woensdagavond in beslotenheid bijgepraat over de ontwikkelingen in dossier Dommelkwartier. Het college van B en W reageert niet op vragen van de pers over het onderwerp zolang de zaak onder de rechter ligt. 

  1. Verwarring rond Het Klooster in Waalre: wat blijft over van het dorpshuisgevoel?

    Verwarring rond Het Klooster in Waalre: wat blijft over van het dorpshuis­ge­voel?

    WAALRE - Aan de onzekerheid rond Het Klooster in Waalre-dorp lijkt maar geen einde te komen. Wat blijft straks over van het echte dorpshuisgevoel? Zorgaanbieder Futuris wijzigt de koers en wil geen beheer meer doen in het monumentale pand, alleen de zorg voor de bewoners van de 22 appartementen. De vier investeerders de het gebouw kochten, moeten voor dat onderdeel dus op zoek naar een oplossing. Wellicht kunnen de verenigingen die het pand gebruiken straks niet veel meer verwachten dan een geopende deur en een koffieautomaat.