Het Eurocircuit in Valkenswaard
Volledig scherm
Het Eurocircuit in Valkenswaard © Ronald Otter

Provincie velt kritisch oordeel: Valkenswaard faalt in Eurocircuit-dossier

VALKENSWAARD - Het onderzoek van de provincie naar de handelwijze van Valkenswaard in het Eurocircuit-dossier is onverbiddelijk. Valkenswaard schiet tekort. De provincie dreigt met ingrijpen. 

Valkenswaard ziet niet goed toe op de naleving van de regels op het Eurocircuit, ze laat procedures te lang versloffen en onderbouwt genomen besluiten onvoldoende. Voor het einde van dit jaar moet de gemeente haar zaken op orde hebben. Als dat niet gebeurt, neemt de provincie extra maatregelen.  

Het onderzoek werd ingesteld naar aanleiding van een brief die twee omwonenden van de crossbaan stuurden naar Commissaris van de Koning  Wim van de Donk. Daarin klagen zij over toenemende geluid- stank en verkeersoverlast en stellen ze dat de gemeente verzaakt bij het aanpakken van illegale praktijken op het circuit. 

In het onderzoeksrapport - dat nog niet openbaar is gemaakt, maar wel door deze krant is ingezien - oordeelt de provincie dat de gemeente haar taak als handhaver niet naar behoren uitvoert. Ze uit tevens haar zorgen over de vele juridische procedures, waarin Valkenswaard ernstige kritiek van rechters heeft gekregen omdat er iets niet deugt in de aard, inhoud, tijdigheid en kwaliteit van de besluiten en het proces. 

Valkenswaard is op 19 maart op het provinciehuis in Den Bosch ontboden en op tekortkomingen gewezen. Toen zijn afspraken gemaakt voor verbeteringen. De gemeente moet netjes toezien op de regels op het circuit en het sterk verouderde bestemmingsplan daarbij respecteren, totdat het nieuwe eind dit jaar wordt vastgesteld. Ook heeft Valkenswaard toegezegd een mediation te starten met de omwonenden. Eerder heeft ze zo'n bemiddelingspoging nog afgewezen.