Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Thinkstock

Raadsbijeenkomst Waalre besloten uit angst voor nieuwe ruzie

WAALRE - De in crisis verkerende lokale politiek in Waalre wil niet nogmaals rollebollend over straat gaan. Daarom vindt raadsbijeenkomst van vanavond achter gesloten deuren plaats.

Dat blijkt uit een rondgang van het ED langs de raadsfracties. ,,Als raad hebben we de keuze gemaakt om achter gesloten deuren te praten. We zitten in een precaire situatie. Het is onwenselijk dat een paar uitspraken het proces verstoren‘’, zegt Joke Beuger, fractievoorzitter  van GroenLinks. Daan Damen (VVD): ,,Ik wil vermijden dat verhalen op een verkeerde manier in omloop komen. We moeten voorkomen dat het proces van herstel vertraging oploopt.’’

Spoedvergadering

De gemeenteraad van Waalre heeft dinsdagavond een spoedvergadering belegd. Het gemeentebestuur verkeert in crisis: alle vier de wethouders gaven onlangs aan hun werk niet te kunnen uitvoeren vanwege verstoorde verhoudingen binnen de coalitie. VVD en CDA stopten hun samenwerking met de coalitie.

Om dit alles te bespreken heeft een meerderheid van de raad besloten dit zonder pottenkijkers te doen. De onderlinge verhoudingen in Waalre staan op scherp. Wethouders voelen zich niet gesteund door hun coalitiepartijen. En ook tussen de partijen heerst spanning. Jo Claessen van Aalst-Waalre Belang: ,,Als je ruzie hebt met je vrouw hoef je dat niet direct met de hele familie te bespreken.”

Sinds de bestuurscrisis houden de wethouders hun kaken op elkaar. Nu is het publiek ook niet welkom bij de ingelaste raadsbijeenkomst. Oppositiepartijen PvdA en D66 wilden wel dat vergadering openbaar zou zijn. ,,Als je faalt als bestuur moet je verantwoording afleggen aan de mensen die je hebben gekozen”, aldus Kees de Zeeuw, fractievoorzitter van D66.

Artikel 23

Dat vindt ook Michiel de Vries, hoogleraar bestuurskunde aan de Radboud Universiteit Nijmegen. ,,Dat is geen persoonlijke mening, het staat in de wet.’’ Volgens de Vries zijn bijeenkomsten van de raad openbaar tenzij de rechtstaat, de veiligheid of de concurrentiepositie van de gemeente in het geding is. ,,Het zou ook kunnen dat de persoonlijke levenssfeer van een individu in gevaar is. Maar als die redenen er niet zijn is er geen enkele reden om vergadering vertrouwelijk te houden”, aldus De Vries.

Burgemeester Jan Brenninkmeijer wijst erop dat het om een raadsbijeenkomst gaat en dus niet om een raadsvergadering waarin besluiten worden genomen. Hij wijst op artikel 23 in de gemeentewet, waarin staat dat een raad kan besluiten achter gesloten deuren te vergaderen om een ‘vrijere gedachtewisseling’ te bevorderen.