Were Di in Valkenswaard
Volledig scherm
Were Di in Valkenswaard © Google Maps

Rechter gunt Were Di in Valkenswaard tijd voor onderzoek naar angstcultuur op school

VALKENSWAARD - Scholengemeenschap Were Di in Valkenswaard krijgt van de rechter tot het eind van de zomervakantie om een onderzoek naar de angstcultuur onder het personeel af te ronden. Ook het belang van de teamleider die medewerkers aanwijzen als aanstichter is daarmee gediend, bepaalde de rechtbank dinsdag in een kort geding waarmee de man een terugkeer school probeerde af te dwingen. 

Een eerste cultuuronderzoek dat Were Di begin dit jaar liet doen, leverde volgens de school ernstige meldingen en signalen op van medewerkers over machtsmisbruik en angst onder het personeel. De school zegt dat de personeelsleden de teamleider van de vmbo-afdeling als aanstichter aanwijzen. 

Sinds mei zit de teamleider daarom gedwongen thuis. In de rechtszaak die hij aanspande eiste hij twee weken geleden zijn werk terug. 

Verstrekkend

De rechter stelt in zijn uitspraak weliswaar vast dat de onderbouwing voor het wegsturen van de teamleider tot dusver ontbreekt en dat die beslissing verrassend en verstrekkend was. Anderzijds is er volgens de rechter vanwege de schoolvakantie geen actueel belang om de teamleider weer op school toe te laten. 

Were Di krijgt daarom de kans om het vervolgonderzoek naar de beschuldigingen te laten afronden. ,,Het is niet mogelijk en heeft weinig toegevoegde waarde om op het resultaat vooruit te lopen.’’

Het belang van de teamleider om gerehabiliteerd te kunnen worden is op die manier gediend, evenals het belang van de school om ongestoord onderzoek te laten doen, zegt de rechter.

De schoolvakantie bij Were Di duurt tot en met  18 augustus. Naar verwachting is het vervolgonderzoek dan afgerond en kan de school een definitieve beslissing nemen over het lot van de teamleider. 

  1. Verwarring rond Het Klooster in Waalre: wat blijft over van het dorpshuisgevoel?

    Verwarring rond Het Klooster in Waalre: wat blijft over van het dorpshuis­ge­voel?

    WAALRE - Aan de onzekerheid rond Het Klooster in Waalre-dorp lijkt maar geen einde te komen. Wat blijft straks over van het echte dorpshuisgevoel? Zorgaanbieder Futuris wijzigt de koers en wil geen beheer meer doen in het monumentale pand, alleen de zorg voor de bewoners van de 22 appartementen. De vier investeerders de het gebouw kochten, moeten voor dat onderdeel dus op zoek naar een oplossing. Wellicht kunnen de verenigingen die het pand gebruiken straks niet veel meer verwachten dan een geopende deur en een koffieautomaat.