Volledig scherm
© FotoMeulenhof

Rechter zet streep door bestemmingsplan voor landgoed Rustenburg in Valkenswaard

VALKENSWAARD/DEN HAAG - De Raad van State heeft het bestemmingsplan van tafel geveegd waarin de gemeente Valkenswaard de aanleg van Landgoed Rustenburg heeft geregeld aan de Maastrichterweg.

Volgens de hoogste bestuursrechtbank in Den Haag heeft de gemeente onvoldoende vastgelegd dat Johan van Boldrik op zijn landgoed eerst de natuur moet verbeteren voordat er mag worden gewoond en gebouwd.

De Raad van State heeft de gemeenteraad opgedragen binnen 26 weken een nieuw bestemmingsplan te maken voor het landgoed Rustenburg. De kans is groot dat de gemeente geen nieuw plan maakt voor alleen het landgoed, maar dat het landgoed wordt opgenomen in het nieuwe bestemmingsplan Buitengebied, dat vermoedelijk deze zomer ter inzage wordt gelegd.

Woningen

Op het landgoed mogen in totaal vier woningen worden gebouwd. Twee daarvan, een woonboerderij en een door Van Boldrik aangekochte rechttoe-rechtaan-woning, staan er al. Daartussen komen twee nieuwe landgoedwoningen.

De Raad van State vindt dat het landgoed voldoet aan de eisen die de provincie stelt aan nieuwe landgoederen. De helft van het landgoed van tien hectare wordt natuur.

Het bestemmingsplan werd in februari aangevochten door inwoners van Dommelen Frans van der Heijden en zijn broer. Zij hebben eigendommen in de buurt van het terrein aan de Maastrichterweg. Zij vinden dat het initiatief van Van Boldrik niet de uitstraling heeft van een landgoed.

  1. Verwarring rond Het Klooster in Waalre: wat blijft over van het dorpshuisgevoel?

    Verwarring rond Het Klooster in Waalre: wat blijft over van het dorpshuis­ge­voel?

    WAALRE - Aan de onzekerheid rond Het Klooster in Waalre-dorp lijkt maar geen einde te komen. Wat blijft straks over van het echte dorpshuisgevoel? Zorgaanbieder Futuris wijzigt de koers en wil geen beheer meer doen in het monumentale pand, alleen de zorg voor de bewoners van de 22 appartementen. De vier investeerders de het gebouw kochten, moeten voor dat onderdeel dus op zoek naar een oplossing. Wellicht kunnen de verenigingen die het pand gebruiken straks niet veel meer verwachten dan een geopende deur en een koffieautomaat.