Volledig scherm
Ten zuiden van High tech campus Eindhoven zijn er plannen voor een parkeervoorziening.

Schetsen van een ‘eco-hub’ kunnen zorgen over parking in Waalres groen niet wegnemen

WAALRE - Veel is nog onduidelijk over het mogelijke parkeerterrein ten zuiden van High Tech Campus in Waalre, maar het is duidelijk dat meerdere partijen zorgen hebben over het plan. Milieuorganisaties vrezen schade aan het nabijgelegen natuurgebied. Inwoners van Waalre zijn bang dat de komst van een parkeervoorziening ervoor zorgt dat het toch al drukke wegennet van Waalre nog zwaarder wordt belast.

,,Je moet heel voorzichtig zijn om natuur op te offeren voor auto’s’’, zei Rob van Schijndel, gebiedsmanager van Natuurmonumenten. ,,Waarom zou je een parkeerplaats in een landelijk gebied plaatsen? Auto’s zou je moeten parkeren nabij kantoorgebouwen.’’

Gisterenavond hield de gemeente Waalre een informatieavond voor raadsleden over de komst van een parkeervoorziening. Een locatie ten zuiden van de High Tech Campus, dichtbij het natuurgebied van het Dommeldal, is één van de opties voor een zogenaamde P-hub. Het is de bedoeling dat werknemers van ASML hun auto daar gaan parkeren om vervolgens verder te reizen per bus of per (elektrische) fiets.

Huub Kloosterman van het door de gemeente Waalre in de arm genomen bureau UrbanXchange sprak van een Eco-hub. Hij toonde een conceptschets van een parkeervoorziening met meerdere lagen, met ook veel  groen. ,,Geen auto’s en beton maar een parkachtig landschap.’’

De zorgen over de parkeervoorziening bleven . Raadslid Pieter Donders van AWB vroeg zich af of er niet boven de snelweg kon worden gebouwd. Rob van Schijndel van Natuurmonumenten sprak de vrees uit dat dit parkeerterrein het begin is van nog meer bebouwing in het landelijke gebied. Een andere toehoorder wilde de garantie dat de ASML-medewerkers niet door het dorp hoefden te rijden om de parking te bereiken. Wethouder Arno Uijlenhoet benadrukte dat nog geen enkel plan definitief is.