Volledig scherm
Marjolein Scheepens, Rosanne Jansen en Geert-Jan Scheepens (vlnr) geven leiding tijdens de Jeugdweek. © Jean Pierre Reijnen

Scholieren leren leiding te geven tijdens Jeugdweek Waalre

WAALRE - Tijdens de Jeugdweek Waalre krijgen de 13 tot 15 jarigen voor het eerst meer verantwoordelijkheid en leren ze leiding te geven.

In Waalre komt de jaarlijkse Jeugdweek er aan. Vijf dagen lang worden weer vele activiteiten georganiseerd voor de jeugd van 5 tot en met 15 jaar. In deze laatste week van de schoolvakantie gaan de kinderen uit Waalre en omgeving ‘op expeditie’. Deelnemende middelbare scholieren hebben zo hun eigen ‘verkenningstocht’.

Het terrein van de scouting aan de Heistraat in Waalre is van 12 tot en met 16 augustus weer de place to be. Rosanne Jansen, Geert-Jan Scheepens en Marjolein Scheepens zijn lid van het bestuur, maar geven ook leiding aan de middengroep. Deze jongste jeugdleiding, in de leeftijd van 13 tot en met 15 jaar, begeleidt de spellen en proeven van de jongere kinderen. „Dat is best een beetje spannend voor ze”, vertelt Jansen. „Ze moeten de deelnemertjes uitleggen wat er gaat gebeuren, dan luisteren naar de vragen die worden gesteld en vervolgens vaak alles nog eens uitleggen. Maar daar worden ze zelfstandig van.”

Marjolein Scheepens: „Spelenderwijs leren ze zo improviseren en verantwoordelijkheid nemen. De ‘middengroepers’, zoals ze genoemd worden, zijn een onmisbare schakel in de organisatie van de Jeugdweek. Niet alleen zijn het ervaren participanten; ze vormen wellicht ook de toekomstige hoofdleiding van de Jeugdweek.”

Geert-Jan Scheepens hoopt op die doorstroming: „Naast het begeleiden van de jongste jeugd draaien ze een eigen programma, want ze hebben ook gewoon een passe-partout gekocht. Natuurlijk gaan ze mee zwemmen én ze hebben hun eigen feestje mét overnachting op het jeugdweek-terrein. Er zijn zo’n 30 tot 40 deelnemers in deze leeftijdscategorie. De middelbare scholieren komen vaak in groepjes en nemen vrienden en vriendinnen van school mee, die vaak uit Veldhoven, Valkenswaard en Eindhoven komen.”

Er zijn nog passe-partouts voor de Jeugdweek te koop bij Albert Heijn Den Hof en Albert Heijn De Bus. Deze kosten 25 euro.