Gemeenteraadsvergadering, Fred Emmerik van Samen voor Valkenswaard (SVV)
Volledig scherm
Gemeenteraadsvergadering, Fred Emmerik van Samen voor Valkenswaard (SVV) © Jean Pierre Reijnen

SVV: 'College Valkenswaard trapt raad op tenen'

VALKENSWAARD - Oppositiepartij Samen voor Valkenswaard zet vraagtekens bij het democratische gehalte van het dorpsbestuur.

De politiek mag op zomerreces zijn, SVV-fractievoorzitter Fred Emmerik heeft de spreekwoordelijke messen geslepen. Hij signaleert dat het college van B en W niets doet met een aantal besluiten, die recent door de raad zijn aangenomen.

Het gaat om moties, een soort verzoeken aan het college van B en W. Zo'n verzoek hoeft niet te worden uitgevoerd, weet ook Emmerik. Maar volgens hem ontbreekt het hier aan een deugdelijke motivatie. ,,Ze moeten toch een goede reden hebben om het besluit van een overduidelijke meerderheid van de raad zo aan de kant te schuiven? We voelen ons op onze tenen getrapt."

Hij heeft het college schriftelijke vragen gesteld over de gang van zaken. Eentje daarvan: 'op welk moment weegt de democratie voor u zwaarder dan uw eigen wensen?'

SVV kwam voor de vakantie met bezuinigingsvoorstellen bij de bespreking van de kadernota, met de plannen voor de komende jaren. De portemonnee is leeg. ,,We hebben niet het geld om dingen te doen die we leuk vinden, alleen voor de prioriteiten", stelt Emmerik. Zijn ideeën, geen kinderraad oprichten (3x 10.000 euro) en de herinrichting van het Wilhelminapark 'on hold' zetten, kregen brede steun.

Het college geeft er echter geen gehoor aan en betoogt dat de onderwerpen eerder al zijn afgewogen. De plannen voor het Wilhelminapark zijn reeds versoberd, beargumenteert B en W. De kinderraad past volgens burgemeester en wethouders in het gekozen beleid dat inzet op jeugd en jonge gezinnen. ,,Non-argumenten", vindt Emmerik. Hij vraagt onder meer of het college het besluit wil herzien.