Volledig scherm
De inititiatiefnemers van GildeWoud willen meer natuur ontwikkelen, zoals hier in het Dommeldal in Waalre. © Jean Pierre Reijnen

Tegenslag voor plan GildeWoud Waalre

WAALRE - Als het aan de gemeente Waalre ligt komt er geen nieuwe natuur aan de rand van het dorp. Het college besloot vorige week om projectplan GildeWoud niet als officieel alternatief te zien voor de ontwikkeling van een landgoed.

Het voorstel voor de aanleg van nieuwe natuur op de akkers aan de zuidrand van Waalre krijgt dus geen plek op de agenda van de gemeenteraad. Ton Arends, lid van de vereniging GildeWoud is verbaasd over de reden: ,,Wij zouden geen grondpositie hebben, hetgeen betekent dat wij geen partij zijn omdat de akkergrond ons eigendom niet is. Onze plannen zouden haalbaar noch uitvoerbaar zijn. Vreemd dat we dit nu pas horen, want de gemeente wist al een half jaar van onze plannen.”

Beroering

De kale akkers zorgen inmiddels voor heel wat beroering binnen de gemeente. Toen vorig jaar bekend werd dat er vergevorderde plannen waren om er een landgoed te realiseren, roerde zich een aantal betrokken burgers. Zij vroegen zich af of ontwikkeling van de gronden tot natuurgebied niet een betere bestemming voor de plek zou zijn. De grond is momenteel nog in eigendom van Natuurmonumenten, dat zich liever niet mengt in de discussie over de bestemming, maar wel van de dure grond af wil.

Aanvankelijk dacht een groep natuurliefhebbers, verenigd in OnsGildebos, aan het oprichten van een corporatie die kleinschalige biologische landbouw wilde combineren met natuurontwikkeling. Ook de vereniging GildeWoud maakte zich ondertussen sterk voor behoud en ontwikkeling van natuur op de ruim 10 hectare grond. Arends : ,,Wij hebben inmiddels al een kleine 200 steunbetuigingen en hebben individuele raadsleden benaderd om ons plan in hun fractie te mogen toelichten. Zo willen we het alsnog op de raadsagenda krijgen.”