Volledig scherm
Het Sinterklaashuis in Valkenswaard trekt wekelijks honderden belangstellenden. © FotoMeulenhof

Topdrukte in Sinterklaashuis in Valkenswaard

VALKENSWAARD - Het Sinterklaashuis in Valkenswaard is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een ware trekpleister. Alleen de eerste week al trok het logeeradres van de Sint al honderden bezoekers.

Rennendekinderen en enthousiaste Zwarte Pieten vormen een gezellig beeld bij het Sinterklaashuis in Valkenswaard. In de hoek staat het beroemde witte paard van Sinterklaas met een warm rood dek over zich heen. De motregen lijkt niemand afgeschrikt te hebben om een bezoekje te brengen aan het Sinterklaashuis. Binnen staat een Zwarte Piet bij de slaapkamer van Sinterklaas. ,,Het is vandaag weer gezellig druk", vertelt ze. ,,Vorige week bij de opening hebben we maar liefst 162 pietendiploma's mogen uitreiken aan kinderen."

Intussen is de stoel van Sinterklaas achter haar leeg. ,,Sinterklaas is even naar de kinderboerderij, daar is een pietenparcours voor de kinderen." In een grote tent op de kinderboerderij is een aantal kinderen druk bezig met het parcours. Een moeder kijkt tevreden toe. ,,De kinderen vermaken zich hier prima, ongelooflijk wat een pietendiploma ze al niet kan laten doen", zegt ze lachend.

Dit jaar meer afwisseling in activiteiten

Bij het gebouw van het IVN kijkt Majo Klitsie, een van de initiatiefnemers van het Sinterklaashuis, tevreden toe. ,,We zijn vanaf juli bezig geweest met de voorbereidingen. Het is zo fijn om te zien hoe de kinderen hiervan genieten", zegt Klitsie tevreden. ,,We organiseren dit huis nu voor het vijfde jaar, dus dit is ons eerste lustrum. We hebben, in tegenstelling tot de voorgaande jaren, dit jaar meer afwisseling in activiteiten. Zo konden kinderen afgelopen weekend slacklinen (soort koorddansen, red.) wat vooral bij de wat grotere kinderen erg aansloeg."

Ook over de grens krijgt het Sinterklaashuis steeds meer bekendheid. ,,Er zijn dit jaar opvallend veel meer Belgen dan voorgaande jaren. Afgelopen weekend waren er zelfs Egyptenaren die natuurlijk hun ogen uitkeken", voegt ze lachend toe. Haar man loopt intussen een rondje met het witte paard. ,,Kinderen vragen nu regelmatig of dit Amerigo of Ozosnel is. Hij legt de kinderen nu dus maar uit dat Amerigo zijn voornaam is en Ozosnel de achternaam." Het Sinterklaas is nog tot 1 december elke woensdag, zaterdag en zondag te bezoeken aan de Bosstraat 25 in Valkenswaard van 14.00 tot 16.30 uur.