Internationaal sprigruitertoernooi bij Tops in Valkenswaard
Volledig scherm
Internationaal sprigruitertoernooi bij Tops in Valkenswaard © Karin van Berkel

Tops in Valkenswaard biedt podium aan talentvolle springruiters

VALKENSWAARD - Het afgelopen weekend ging bij Tops International Arena in Valkenswaard alle aandacht naar de toekomstige generatie springruiters. Het hippische centrum aan de Maastrichterweg was dé place to be voor jonge paarden- en ponyruiters in de leeftijd tot 25 jaar. 

De 'Global Future Champions' is een evenement dat in 2016 speciaal voor deze ruiters werd opgezet. Talentvolle jeugd van wereldklasse kan hier ervaring opdoen. Bovendien biedt dit toneel hen een unieke springplank naar een -hopelijk- titelrijke toekomst. 

Passie

Plezier hebben in de sport is alles, maar in een wedstrijd gaat het om presteren. Elke factor die daaraan kan bijdragen is van belang. En talent hebben is mooi, maar dat wil nog niet zeggen dat je altijd op het juiste moment het maximale uit je zelf en je paard of pony kunt halen. Bij Milja Esser (16) uit Duitsland viel gisteren alles op de juiste plek. Zij won de eerste prijs bij de junioren met haar 9-jarige paard Ciance. Moeder Eva, een ervaren amazone, toonde zich blij en trots: "Paarden zijn onze passie. Ze zijn niet alleen onze liefde, maar ook verweven met ons leven. Wat de toekomst brengt is natuurlijk ongewis want Milja wil binnenkort medicijnen gaan studeren, maar mijn leven zal zich altijd rondom de paarden blijven afspelen." Van de prijzen, variërend van een leuk sponsorcadeau tot een bedrag van 25.000 euro, keerde Milja met 5.000 euro aan prijzengeld terug naar haar woonplaats in de omgeving van Keulen. 

Leerschool

Voor jonge paarden in opleiding en voor de jeugdige deelnemers zijn de wedstrijden een ideale leerschool, want zowel de omstandigheden als de sfeer op het terrein van Tops zijn ideaal. Ruiters van 26 nationaliteiten streden dit jaar om de eerste plaats. Dat betekende dat 250 ruiters met ongeveer 300 paarden uit het buitenland naar Valkenswaard reisden. De Nederlanders waren met zo'n 150 paarden vertegenwoordigd.

Strodorp

Aan de hypermoderne paardenboulevard bleek het ook goed toeven op het place du concours, dat door sommigen nog steeds het 'strodorp' genoemd wordt, hoewel er al jarenlang geen hooibaal meer te bekennen valt. In een ambiance, die zowel gemoedelijkheid als prestatie ademde, was er op de winkelparade ook het één en ander te beleven op het gebied van entertainment en activiteit. Uiteraard met producten die passen bij de paardensport, maar ook met drankjes en hapjes, want het gezelligheidsaspect speelt ook bij een evenement als dit een niet te onderschatten rol.