Volledig scherm
Het trapveldje aan de Eikenlaan waar wellicht huizen komen. © Fotopersburo van de Meulenhof BV

Trapveldje of huizen aan de Eikenlaan in Waalre

WAALRE - Een aantal inwoners in Waalre klopt aan bij de hoogste bestuursrechter. Het is voor deze mensen hun laatste hoop om zo'n tien seniorenwoningen te realiseren aan de Eikenlaan.

De bezwaarmakers tegen de afwijzing van de gemeente Waalre zijn senioren die zich verenigd hebben in de 'CPO De Grijze Eik'. CPO staat voor Collectief Particulier Opdrachtgeverschap. Mensen nemen de eigen regie over de architectuur en bouw, en nemen alle beslissingen samen. De Grijze Eik wil een tiental levensbestendige bungalows bouwen op een trapveldje aan de Eikenlaan. Waalre ziet dat niet zitten.

De gemeente wil aan die zijde van de Eikenlaan geen woningen omdat het veld in het buitengebied en de groenblauwe mantel - het gebied tussen stedelijk en agrarisch gebied - valt. En een klein stuk valt zelfs in het zwaar beschermde Natuur Netwerk Noord-Brabant.

Initiatiefnemer Eric Berretty vindt het belachelijk dat de gemeente op geen enkele manier mee wil werken, zo bleek bij de zitting. ,,Er zijn in Waalre nauwelijks goede woningen voor senioren. Dit perceel is bij uitstek geschikt. Het is echt geen natuur, want de gemeente heeft er zelf twee goals neer gezet. Het is een trapveldje. En waarom moet dat veld beschermd worden terwijl even verderop aan de Eikenlaan een heel bos is gekapt om zeven villa's te laten bouwen?", aldus woordvoerder Berretty tijdens de rechtszaak in Den Haag.

De gemeentewoordvoerder wees er op dat het terrein waar de villa's stonden al lang geleden als woningbouwgebied is aangewezen en binnen de bebouwde kom ligt, 'en de gemeente wil per se geen nieuwbouw aan de oostzijde van de Eikenlaan'.

Ook de Raad van State kon de CPO weinig hoop geven. 'De Raad van State kijkt alleen of een plan al dan niet volgens de regels is vastgesteld. En we gaan niet oordelen of het veld al dan niet een goeie plek is om woningen te bouwen. Als u wilt dat de grens van de bebouwde moet opschuiven moet u echt met de gemeente gaan overleggen', aldus rechter en staatsraad Mieke van Diepenbeek.