Volledig scherm
Links de plek aan de Waalrese Markt waar de appartementen gebouwd worden, rechts de Wolderse Wever. © Dave Hendriks - Foto Meulenhof

Twijfels over appartementen in Waalre

WAALRE - Plannen voor appartementen aan de Markt stuiten op verzet in raad Waalre. Aan de Markt in Waalre, op de plaats van advocatenkantoor Custos, worden zes appartementen gebouwd. 

Het pand kwam bijna zes jaar geleden in het nieuws vanwege een aangestoken brand en omdat eigenaar Marcel Senders beschoten werd. Om de bouw van de appartementen mogelijk te maken dient het bestemmingsplan te worden gewijzigd. Er zijn op die plek namelijk maximaal twee woningen voorzien, daarnaast is de goothoogte van het beoogde pand hoger dan toegestaan.

Vanwege de voorgestelde bestemmingswijziging is toestemming nodig van de raad. Die stond nog niet te springen, bleek tijdens de raadsvergadering. Onbegrijpelijk vinden de partijen het dat er wel onderzoek gedaan is naar geluidsbelasting door verkeer, maar niet in relatie met het ernaast gelegen horecapand. Ook kwam er kritiek op het uiterlijk van het appartementencomplex, dat niet in het beeld van de Markt zou passen. Wethouder Van Holstein gaf fijntjes aan dat het huidige pand ook niet uitblinkt in schoonheid. Desgevraagd noemt Hans Daris van café/zaal de Wolderse Wever het 'de kat op het spek binden': ,,De burgemeester gaf vorig jaar bij de opening van de Markt aan dat het centrum klaar is voor meer evenementen. Zo heb je dit jaar de Passion, Spring, koningsdag, de braderie, terrasconcerten en de kermis. Als je vervolgens appartementen bouwt naast een horecagelegenheid dan vraag je om problemen. In omliggende gemeenten als Oirschot, Son en Valkenswaard hebben we al kunnen zien dat bewoners van nieuwe appartementen gaan klagen over overlast. Kijk: we houden ons hier netjes aan de regels maar als in de zomerdag de deuren hier openstaan en het terras vol zit, dan hoor je elkaar gewoon. En dat is voor niemand fijn."

Naast mogelijke klachten vanwege overlast is ook het parkeren een punt van aandacht voor Daris: ,,De bedoeling is dat de bewoners op het eigen terrein kunnen parkeren. Maar dat geldt niet voor bezoekers. Mensen die even een uitsmijter komen eten, willen het liefst aan de bar parkeren. Het terrein achter de kerk is dan te ver weg." Uiteindelijk vindt de raad de plannen nog niet rijp voor besluitvorming. ,,Het mag niet de bedoeling zijn dat straks bewoners de horeca om zeep helpen", luidt de conclusie.