Volledig scherm
© Dave Hendriks - Foto Meulenhof

Valkenswaard: Amundsenhal langer openhouden is te kostbaar, Pionier gymt voortaan in Dommelen

VALKENSWAARD - De gemeente Valkenswaard vindt het financieel onverantwoord om de verouderde Amundsenhal nog langer open te houden. Basisschool de Pionier moet daarom voor gymonderwijs uitwijken naar de Belleman in Dommelen.  

Leerlingen van basisschool de Pionier aan de Kromstraat krijgen na de zomervakantie geen gymles meer in de tegenover gelegen verouderde Amundsenhal. Ze moeten voortaan eerst een ritje van 2,5 kilometer met de bus maken om in de sporthal van de Belleman in Dommelen te kunnen apenkooien en trefballen. 

De gemeente beseft dat het geen ideale oplossing is voor leerlingen en docenten om de kinderen zover van school te laten gymen. Maar volgens haar is het financieel niet verdedigbaar om de sporthal alleen voor de basisschoolleerlingen open te houden. Het inzetten van bussen kost 8.000 euro per schooljaar, heeft de gemeente berekend. De Amundsenhal openhouden voor deze ene gebruiker zou per schooljaar vijf keer zoveel kosten (40.000 euro). 

Om de kosten zo laag mogelijk te houden krijgen alle leerlingen van de Pionier op dezelfde dag gymles, in plaats van gespreid over de week.   

Tijdelijke oplossing

Het college van B en W schrijft in een brief aan de gemeenteraad dat de uitwijk naar Dommelen een tijdelijke oplossing betreft. Het is de bedoeling dat basisschool de Pionier binnen afzienbare tijd een nieuw gebouw krijgt en de gemeente onderzoekt de haalbaarheid om daar een sportvoorziening in te passen. Volgend jaar moeten de plannen voor de basisschool definitief zijn.  

Dat de Amundsenhal op termijn definitief zou sluiten was bekend. De sporthal is overbodig geworden met de komst van de nieuwe accommodatie bij zwembad De Wedert op sportpark Den Dries. Dat multifunctionele sportcomplex werd twee maanden geleden officieel geopend. Begin mei zijn de verenigingen al vertrokken uit de Amundsenhal, die op de nominatie staat voor sloop. De gemeente wil de locatie vrijmaken voor huizen. In het woningbouwprogramma dat de gemeente eerder dit jaar heeft vastgesteld zijn op die plek twintig woningen voorzien. Het gaat om een mix van sociale huur en koop.