Archiefbeeld van vergadering in Valkenswaard.
Volledig scherm
Archiefbeeld van vergadering in Valkenswaard. © Jean Pierre Reijnen

Valkenswaard gaat bezuinigen en de belastingen gaan omhoog

VALKENSWAARD - Inwoners van Valkenswaard moeten dieper in de buidel tasten. De gemeentelijke belastingen gaan om hoog. Een gemiddeld huishouden gaat 45 euro extra betalen.

Valkenswaard moet aan de ene kant bezuinigen en aan de andere kant de belastingen verhogen. De gemeente vindt de verhoging van de belastingen noodzakelijk om de komende jaren geld te sparen voor een aantal grote projecten in de toekomst. Het centrum krijgt bijvoorbeeld een opknapbeurt en bij Dommelen-Zuid komen extra verkeersmaatregelen vanwege de komst van de nieuwe N69. ,,Zulke dingen kosten nu eenmaal geld’’, zei wethouder Theo Geldens in een toelichting op de begroting.

De gemeente laat huiseigenaren extra geld betalen: een gemiddeld huishouden betaalt volgend jaar 336 euro aan onroerendezaakbelasting, dat was in 2019 nog 324 euro. Naast het ozb-tarief stijgt ook de afvalstoffenheffing: van 245 euro naar 278 euro.

Net als veel andere gemeenten, kreeg Valkenswaard te maken met een aantal financiële klappen. Met name de uitgaven op zorggebied vallen hoger uit. Daarom keek wethouder Geldens in alle hoeken binnen de gemeentegrenzen waar nog bespaard kon worden. Het lukte hem om 1,6 miljoen aan bezuinigingen te vinden ,,Je gaat kijken waar het efficiënter kan, waar werk gecombineerd kan worden en waar werk op een ander moment gepland kan worden.’’

Als voorbeeld noemt hij de Bergstraat, die op de nominatie staat voor een onderhoudsbeurt. Geldens vindt het logischer om daarmee te wachten, zodat het werk tegelijkertijd uitgevoerd kan worden met de werkzaamheden bij de nieuwe N69.

Donderdagavond werd de begroting besproken in de raad van Valkenswaard. Na 6 uur vergaderen werd de begroting aangenomen: de voltallige coalitie stemde voor, maar de volledige oppositie was tegen. Fred Emmerik van Samen voor Valkenswaard wees in zijn stemverklaring over mogelijk nog meer financiële tegenvallers op het gebied van de zorg en hij wees ook naar mogelijke financiële consequenties vanwege Het Dommelkwartier, het bouwproject dat niet doorging.

Bijna alle wensen van het college werden aanvaard door de raad, behalve de komst van een toeristenbelasting in Valkenswaard. De gemeenteraad wil toeristen niet extra laten betalen voor een overnachting.