Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Thinkstock

Valkenswaard gaat een einde maken aan illegaal wonen op campings

VALKENSWAARD - Valkenswaard gaat een einde maken aan het illegaal wonen op recreatieparken, zoals Brugse Heide en Dommelvallei. Tegen arbeidsmigranten zal direct worden opgetreden.   

De illegale bewoning is Valkenswaard een doorn in het oog. Zeker nu de gemeente haar pijlen heeft gericht op de vrijetijdseconomie, met toerisme en recreatie als speerpunten, moet het wel prettig toeven zijn op vakantieparken. Tegelijkertijd beseft het college van B en W ook dat de campinghouders in een behoefte voorzien. De gemeente belooft daarom in de loop van dit jaar met een plan van aanpak te komen om de huisvestingsproblematiek aan te pakken. 

Actie

De gemeente gaat controles uitvoeren op de parken om te kijken of daar mensen (semi-)permanent wonen. Daarbij maakt ze onderscheid tussen verschillende groepen. Voor arbeidsmigranten is weinig coulance, daar volgt meteen actie. Met mensen die om een andere reden al jaren op een camping wonen, bijvoorbeeld omdat zij nergens terecht konden na een scheiding, wil Valkenswaard samen tot een oplossing komen. Maar ook voor deze groep geldt: uiteindelijk houdt het op. Indien noodzakelijk wordt ook hier handhavend opgetreden om een einde te maken aan de illegale bewoning. 

Wonen op vakantieparken mag niet omdat het in strijd is met het bestemmingsplan. Daarnaast brengt deze illegale bewoning volgens de gemeente allerlei problematiek met zich mee op het gebied van illegaliteit en criminaliteit, zoals belasting- en premiefraude, uitkeringsfraude en illegale arbeid.