Volledig scherm
Iris Brom wordt geïnstalleerd als kinderburgemeester van Valkenswaard door burgemeester Anton Ederveen. © FotoMeulenhof

Valkenswaard heeft eerste kinderburgemeester, Iris Brom: ‘Ik ga vooral goed luisteren’

VALKENSWAARD - Valkenswaard heeft voor het eerst een kinderburgemeester: Iris Brom. Ze kreeg maandag de ambtsketen omgehangen door de ‘grote’ burgemeester Anton Ederveen. Haar ambtsperiode loot dit gehele schooljaar.

In de aula van haar school, basisschool De Smelen, werd Iris Brom met veel gejuich ontvangen toen ze aan de zijde van Anton Ederveen het podium betrad. Eén van de leerlingen: ,,Dit is gaaf. In één keer twee burgemeesters op school.”

Iris Brom uit groep 8 is uit een gezelschap van elf Valkenswaardse kinderen als beste burgemeesterskandidaat tevoorschijn gekomen. Het echte sollicitatiegesprek met de burgemeester en een wethouder vond ze al spannend. En op het grote schoolpodium, alleen met Ederveen en voor al haar schoolgenoten, klapte ze even helemaal dicht. Haar collega-burgemeester hielp haar over het dode punt heen. ,,Ik ben lid van het IVN en ik wil heel graag dat de natuur in Valkenswaard echt groen en héél schoon blijft”, gaf ze als één van haar aandachtspunten aan. In zijn inleidend praatje en na de overhandiging van de ambtsketen verklaarde Ederveen dat hij veel van de kinderburgemeester verwacht. Hij denkt dat met de komst van de kinderburgemeester de lijnen met de kinderen heel kort worden. ,,Wij zullen goed naar Iris luisteren en zij zal zeker goed voor jullie zorgen.”

Later gaf Iris Brom aan dat ze de benoeming heel leuk vindt en vooral ook erg spannend. Vrij van de podiumdruk zegt ze gedecideerd te willen gaan voor een goede toekomst van alle kinderen. ,,We moeten daarvoor onze eigen omgeving schoner houden. Met respect voor alles wat groeit en bloeit.” Ze gaf ruiterlijk toe nog geen lijstje van plannen te hebben. En ze wil ook niet opschepperig doen nu ze kinderburgemeester is. ,,Ik ga goed rondkijken en vooral goed naar de kinderen luisteren.”

Voor moeder Mira van de Lucht en vader Hans Brom was het een speciaal moment. Moeder Mira had er tranen van in de ogen gekregen. Maar wel vol trots. Vader Hans: ,,Het is een geweldig succesmoment voor Iris.” Oma Martha van de Lucht klonk ook enorm enthousiast: ,,Dit is voor een kind toch prachtig. En voor een oma heerlijk.”