Volledig scherm
© iStock/Thinkstock

Valkenswaard is op zoek naar geld voor kiosk

VALKENSWAARD - Valkenswaard krijgt weer een muziekkiosk midden in het dorp. Het bouwwerk moet wel passen binnen het nieuwe centrumplan.

De muziekkiosk maakt deel uit van het nieuwe Centrumplan Valkenswaard, dat bedoeld is om het hart van het dorp aantrekkelijker te maken. Binnenkort wordt gestart met het maken van de definitieve ontwerpen voor het centrum. De plannen betreffen het winkelgebied, een drietal parkeerplaatsen en de wegen.

Na de openstelling van de nieuwe N69 wordt ook de Markt nog verder aangepakt. Op die manier moet het openbare gebied een levendigere en groenere uitstraling krijgen.

Het Valkenswaardse college van B en W vindt dat de kiosk past in de nieuwe plannen, ondanks de eerder geuite ambtelijke twijfels op het vlak van cultuur en stedenbouw. Bovendien is eerder opgemerkt dat het draagvlak niet voldoende was aangetoond.

Het idee is afkomstig van de Stichting Burger Initiatief Muziek Kiosk Valkenswaard (BIMKV). Dat burgerinitiatief is eind vorig jaar aangeboden aan burgemeester Anton Ederveen. Kort daarna heeft de gemeenteraad ermee ingestemd om het plan neer te leggen bij het college, met het verzoek om 'facilitaire medewerking te verlenen aan de plaatsing van een muziekkiosk in het kader van de herinrichting van de Markt conform het Centrumplan'.

Samen met de stichting en inwoners van Valkenswaard gaat de gemeente nu kijken hoe de kiosk het best binnen het ontwerp een plek kan krijgen. Als het aan de initiatiefnemers ligt wordt de kiosk een ontmoetingsplek in hartje Valkenswaard, waar op initiatief van diezelfde stichting allerlei culturele activiteiten kunnen plaatsvinden. Matthieu Groenewoud, voorzitter van BIMKV: ,,We moeten nu aan de slag met het binnenhalen van financiën, om zo de continuïteit te kunnen garanderen."

Grofweg gaat het om een bedrag van drie ton, voor ontwerp, plaatsing én een elektronisch informatiepunt over actuele gebeurtenissen in Valkenswaard en omgeving. De stichting mikt op provinciale subsidie, sponsoren en begunstigers. ,,We hebben geen gemeentelijke gelden nodig", verzekert Groenewoud.