Valkenswaard wil de bossen voorbereiden op de toekomst.
Volledig scherm
PREMIUM
Valkenswaard wil de bossen voorbereiden op de toekomst. © Fotopersburo van de Meulenhof bv

Valkenswaard: Ook voor de linde is weer plaats in het bos

VALKENSWAARD - 'Het groen is ons goud', is het motto van Valkenswaard. De gemeente stelt met beheerder Bosgroep Zuid Nederland alles in het werk om die 'goudvoorraad' ook voor de toekomst te behouden.

Tijdens een korte natuurwandeling met beheerder Jan Rots van de Bosgroep Zuid Nederland, wethouder Theo Geldens en een ambtenaar van de gemeente wordt al snel duidelijk welke kant het volgens hen op zou moeten. Een monotoon productiebos vol naaldbomen, in de vorige eeuw ooit aangelegd voor mijnbouw, is uit de tijd. Het streven is nu een gevarieerd bos, met veel inheemse (loof)soorten. Een bos dat veel meer lijkt op hetgeen er eeuwen geleden was, voordat de mens het landschap totaal veranderde. Zo'n bos is volgens de beheerder beter bestand tegen (extreme) droogte en hevige regenbuien, die elkaar in de toekomst steeds sneller zullen opvolgen.

  1. Verwarring rond Het Klooster in Waalre: wat blijft over van het dorpshuisgevoel?

    Verwarring rond Het Klooster in Waalre: wat blijft over van het dorpshuis­ge­voel?

    WAALRE - Aan de onzekerheid rond Het Klooster in Waalre-dorp lijkt maar geen einde te komen. Wat blijft straks over van het echte dorpshuisgevoel? Zorgaanbieder Futuris wijzigt de koers en wil geen beheer meer doen in het monumentale pand, alleen de zorg voor de bewoners van de 22 appartementen. De vier investeerders de het gebouw kochten, moeten voor dat onderdeel dus op zoek naar een oplossing. Wellicht kunnen de verenigingen die het pand gebruiken straks niet veel meer verwachten dan een geopende deur en een koffieautomaat.