Foto  'Archief Valkenswaard Viert'.
Volledig scherm
PREMIUM
Foto 'Archief Valkenswaard Viert'. © Geert Van Den Eijnden

Valkenswaard Viert: militair vertoon en volop muziek

BEVRIJDING 75 JAARVALKENSWAARD - Driekwart eeuw bevrijding wordt in Valkenswaard uitgebreid gevierd. Zo zijn er verschillende militaire en muzikale activiteiten. Met als hoogtepunt de herdenking op 17 september, de officiële bevrijdingsdag van Valkenswaard.

De voorzitter van de stichting ‘Valkenswaard Viert’, Geert Jacobs, stelt met klem dat zijn groep in feite niet organiseert. ,,Alle eer gaat daarbij naar de verschillende uitvoerende groeperingen zelf. Wij coördineren en faciliteren. We zorgen voor de planning van de activiteiten. We regelen de subsidieaanvraag en de vergunningen én stellen een veiligheidsplan op met onder meer verkeerszaken en hulpverlening.” Op deze wijze is Valkenswaard Viert ook zijdelings betrokken bij de bevrijdingsherdenking op de Britse Begraafplaats, die georganiseerd wordt door de Bond van Wapenbroeders in samenwerking met de gemeente Valkenswaard. Aan die plechtigheid nemen naar schatting 150 Britten deel. Irish Guards, Britse veteranen, hun familieleden. Geert Jacobs met enige terughoudendheid: ,,Wellicht onder hen één persoon die hier 75 jaar geleden als Britse militair ook stond.” Medebestuurslid Thijs van Traa betrekt er ook nadrukkelijk de jongeren bij. ,,We willen met heel Valkenswaard de vrijheid vieren. Om zo ook een stuk bewustwording te creëren. Vandaar onder meer ook het lesprogramma ‘Tweede Wereld Oorlog en Bevrijding’ voor de basisscholen en een Vrijheidslied voor kinderen.”

  1. Verwarring rond Het Klooster in Waalre: wat blijft over van het dorpshuisgevoel?

    Verwarring rond Het Klooster in Waalre: wat blijft over van het dorpshuis­ge­voel?

    WAALRE - Aan de onzekerheid rond Het Klooster in Waalre-dorp lijkt maar geen einde te komen. Wat blijft straks over van het echte dorpshuisgevoel? Zorgaanbieder Futuris wijzigt de koers en wil geen beheer meer doen in het monumentale pand, alleen de zorg voor de bewoners van de 22 appartementen. De vier investeerders de het gebouw kochten, moeten voor dat onderdeel dus op zoek naar een oplossing. Wellicht kunnen de verenigingen die het pand gebruiken straks niet veel meer verwachten dan een geopende deur en een koffieautomaat.