Beeld van de Pinksterrit in 2016.
Volledig scherm
Beeld van de Pinksterrit in 2016. © Bert Jansen

Valkenswaardse Pinksterrit dit jaar in afgeslankte vorm

VALKENSWAARD - De traditionele Pinksterrit op pinksterzondag in Borkel en Schaft zal dit jaar niet meer hetzelfde zijn. Zowel de braderie als het defilé op het centrale plein in het dorp komen te vervallen.

,,We kampen al jaren met een sluipend tekort aan vrijwilligers”, legt Henja Wassink uit, een van de organisatoren. ,,De Pinksterrit en randactiviteiten worden georganiseerd door de Hippische Vereniging Sint Servatius, maar de vereniging wordt steeds kleiner. We moesten de hulp inroepen van dorpsbewoners, familieleden en kennissen.”

Na een flink gepuzzel lukte het de vereniging tot nu toe telkens om de organisatie rond te krijgen. ,,Dit jaar bleken de kosten om alles verzekeringstechnisch veilig te stellen een stuk hoger, vooral omdat we met levende wezens te maken hebben natuurlijk. We hebben helaas dan ook moeten besluiten om de braderie in het centrum niet door te laten gaan.”

De vereniging heeft alles op alles gesteld om de traditionele koetsentocht wel door te laten gaan. ,,Mede dankzij de familie Van den Heuvel komen er weer een hoop mooie rijtuigen. Zoals het er nu naar uitziet, hebben we meer dan veertig rijtuigen, een aantal wat we al vele jaren niet meer gehaald hebben.”

De start en finish is bij het Rijtuigenmuseum aan de Molenstraat in Valkenswaard, waar ook de jurering plaatsvindt. ,,De koetsen worden dit jaar voorgesteld aan het publiek in het weiland aan de Dorpsstraat bij de Dommelbrug, dus niet in het centrum”, legt Wassing uit. Ze hoopt dat er in de toekomst wellicht een andere vorm gegeven kan worden aan de Pinksterrit. ,,We staan altijd open voor nieuwe mogelijkheden en ideeën. Wellicht dat we in de toekomst onderdeel kunnen worden van een groter dorpsevenement.”

  1. Verwarring rond Het Klooster in Waalre: wat blijft over van het dorpshuisgevoel?

    Verwarring rond Het Klooster in Waalre: wat blijft over van het dorpshuis­ge­voel?

    WAALRE - Aan de onzekerheid rond Het Klooster in Waalre-dorp lijkt maar geen einde te komen. Wat blijft straks over van het echte dorpshuisgevoel? Zorgaanbieder Futuris wijzigt de koers en wil geen beheer meer doen in het monumentale pand, alleen de zorg voor de bewoners van de 22 appartementen. De vier investeerders de het gebouw kochten, moeten voor dat onderdeel dus op zoek naar een oplossing. Wellicht kunnen de verenigingen die het pand gebruiken straks niet veel meer verwachten dan een geopende deur en een koffieautomaat.