Volledig scherm
Een kind heeft de grootste lol bij het zien van deze vogelverschrikker in het Van Bestpark. © Bert Jansen/FotoMeulenhof

Vogelverschrikkerfestival Valkenswaard kon verrassen

VALKENSWAARD - De voorbije negen dagen heeft het Vogelverschrikkerfestival in Valkenswaard veel volk op de been gebracht. Op tal van plaatsen wat te beleven. Zeer gevarieerd én voor groot en klein, voor jong en oud

Het Vogelverschrikkerfestival nieuwe stijl krijgt zeker een vervolg. En als het kan nog wat uitgebreider. Centraal daarbij blijft volgens organisator/inspirator Riks Werts het Van Bestpark als expositieterrein en mét de Spiegeltent. ,,Het is hier steeds een gezellige drukte geweest. Voor iets specifieks konden ze elders in het dorp terecht."

De kracht van de nieuwe opzet was een keur aan kleinschalige activiteiten verspreid in het dorp. Stoepkrijten op het marktplein, vogelwandeling in het Leenderbos, glasblazen in het centrum, Delfts Blauw schilderen in het cultuurcentrum, films in het theater. ,,En in de Nicolaaskerk een orgelconcert. Een rustpunt voor velen."

Paradijsvogel Lunch


Bijzonder noemt Riks Werts onder meer de VVV-wandeling 'Vreemde Vogels' en de dagelijkse Paradijsvogel Lunch. Op zes momenten hebben tientallen belangstellenden al wandelend de historie om het Van Bestpark ervaren. ,,De lunches waren bijzonder en druk: Hollandse pot, Eritrese hapjes, Engelse High tea, variaties uit het Midden Oosten en Marokkaanse couscous. Dus ook voor elk wat wils."
Riks Werts hoopt dat er over twee jaar nog meer verbindingen tot stand komen. Hij wil nieuwe lokale organisaties proberen te strikken om onder de paraplu van het Vogelverschrikkerfestival een activiteit op touw te zetten. Hij denkt dan aan een gezamenlijk concert van de plaatselijke harmonieën en fanfare zoals tijdens de bevrijdingsfeesten. 

Hij hoopt verder dat de horeca de volgende keer diverse bands wil programmeren en dat de winkeliers hun etalages met iets speciaals gaan tooien. ,,Met kerst, carnaval en Pasen zien die er echt bijzonder uit." Over de voortuinen was Werts dik tevreden. Al over de honderd. ,,We hebben elkaar weten te inspireren en verrassen. Dit festival voegt dus iets toe."

Winnaars expositie per categorie:
Kunst: De herrijzenis van het Vogelverschrikkerfestival (Van de Lans/Torre)
Theater: Op de Vlucht (Johan Loijen c.s.)
Design: Royal VVV (Kiek en Pascal Swinkels - Rouchet)
Bizar: Verschrikkelijk Verstrooid (Tanja Swinkels/Guus Tazelaar)