Het Bevrijdingsconcert in Valkenswaard.
Volledig scherm
Het Bevrijdingsconcert in Valkenswaard. © foto meulenhof/Bert Jansen

Vol marktplein in Valkenswaard geniet van Bevrijdingsconcert

BEVRIJDING 75 JAARVALKENSWAARD - Met veel vrijheidsmuziek heeft Valkenswaard zijn bevrijdingsfeest luister bij gezet.

Op 17 september 1944 bereikten de eerste geallieerden het centrum van Valkenswaard. Gisteravond, precies 75 jaar later, vierden een kleine vierduizend mensen in de schaduw van de Nicolaaskerk samen op muzikale wijze de toen verworven vrijheid. Dat Bevrijdingsconcert was één van de hoogtepunten van 'Valkenswaard Viert'. Een grootse happening. En bijzonder omdat voor het eerst de drie plaatselijke muziekgezelschappen (Fanfare EMOS uit Borkel en Schaft, Harmonie de Dommelecho uit Dommelen en Harmonie UNA uit Valkenswaard) samen een concert verzorgden. Meer dan tachtig muzikanten, tien lokale zangers/zangeressen, een gelegenheidscombo van plaatselijke musici en een voice-over met toepasselijke verbindende teksten kwamen samen. Op de bok de enthousiaste dirigent Patrick van Zutven, die de speciaal samengestelde groep muzikanten tot een welluidend geheel had gesmeed.

Zeventien nummers met het vermaarde We'll meet again als apotheose. Het lied van Vera Lynn dat vroeger werd opgevoerd bij vertrekkende soldaten. Eén grote samenzang en kippenvel alom. Het marktplein viel al stil bij de opening met Vrijheidslied, een nummer van Onno de Jong en Theo Lexmond, vertolkt door zangeres Sabine Daris met een kinderkoor op de achtergrond. In het refrein klonk steeds nadrukkelijk de zinsnede 'Vrijheid is een werkwoord...' Het applaus klonk groots.

Zo ook bij het nummer Arromanches, speciaal opgedragen aan de aanwezige 96-jarige Britse bevrijder Tom Twite. Eveneens veel lofuitingen voor delen uit Miss Saigon en Soldaat van Oranje, enkele Amerikaanse marsen en de Andrew Sisters Medley. Hier en daar werd zelfs een lichtvoetig vrijheidsdansje uitgevoerd.

  1. Verwarring rond Het Klooster in Waalre: wat blijft over van het dorpshuisgevoel?

    Verwarring rond Het Klooster in Waalre: wat blijft over van het dorpshuis­ge­voel?

    WAALRE - Aan de onzekerheid rond Het Klooster in Waalre-dorp lijkt maar geen einde te komen. Wat blijft straks over van het echte dorpshuisgevoel? Zorgaanbieder Futuris wijzigt de koers en wil geen beheer meer doen in het monumentale pand, alleen de zorg voor de bewoners van de 22 appartementen. De vier investeerders de het gebouw kochten, moeten voor dat onderdeel dus op zoek naar een oplossing. Wellicht kunnen de verenigingen die het pand gebruiken straks niet veel meer verwachten dan een geopende deur en een koffieautomaat.