Volledig scherm
Opbouw van de kerststal op de Markt in Waalre. © FotoMeulenhof

Voor elk wat wils bij Woldere Winter Wonderland

WAALRE - Negen dagen lang curling, poffertjes, foute kersttruien en schaatsen: de Vereniging voor de Jeugd pakt flink uit met Woldere Winter Wonderland.

Tijdens de kerstperiode van zaterdag 21 tot en met zondag 29 december wordt de Markt in Waalre omgebouwd in Anton Pieck-achtige sferen met activiteiten voor jong en oud, en alle leeftijden ertussenin. „Eens in de zoveel tijd moet je iets organiseren om jezelf van een goeie kant te laten zien”, lacht voorzitter Koen van Zon. „De reden - in dit geval het 112,5-jarig bestaan - komt daarna wel.”

Met in het achterhoofd de sfeervolle en spontane ijsbaan uit 2018 begon de voorbereiding ruim een jaar geleden. „We begonnen met een kernteam dat de grote lijnen in de gaten houdt”, legt secretaris Pim van Leeuwen uit. „En vervolgens hebben we de leden ingedeeld in een flink aantal commissies, van pr en sponsoren, tot horeca en winterspelen. Daarna was het alleen nog zaak om de begrotingen kloppend te krijgen.” Centraal op het gras komt een 800 vierkante meter grote tent met daarin een kunstijsbaantje, op het plein voor de kerk komt een poffertjespaviljoen en aan de zijkant verrijst een mobiele escaperoom. Om maar aan te geven dat aan alle bevolkingsgroepen is gedacht: er is een schaatsuurtje ingericht speciaal voor de ernstig zieke kinderen die bij Villa ExpertCare verblijven.

Veelbelovende opkomst

Wanneer Wonderland geslaagd is? Van Leeuwen: „Als het weer goed is - lichte vorst met een zonnetje - en de opkomst groot, ben ik tevreden.” De voortekenen voor die opkomst zijn veelbelovend: de 750 kaarten voor het dorpsfeest op 28 december waren binnen drie dagen uitverkocht. In de traditie van de jaarlijkse koningsspelen sluit het evenement af met winterspelen voor basisschoolkinderen. Met op het programma spelletjes als huskyrace, kerstman aankleden en sneeuwballen gooien. Of het ook een terugkerend evenement wordt, staat nog te bezien. „Het vergt veel tijd van leden en middelen van sponsoren”, legt Van Leeuwen uit, „dat kun je ze niet elk jaar vragen.” Alle activiteiten, behalve het dorpsfeest, zijn gratis te bezoeken.

Het volledige programma is te vinden op vvdj.nl.