Volledig scherm
Gabriëlla Buijs is de nieuwe voorzitter Bloemencorso . © Jean Pierre Reijnen

Voorzitter Gabriëlla Buijs: ‘Bloemencorso Valkenswaard op de kaart zetten in Brabant’

VALKENSWAARD - Het Valkenswaardse bloemencorso gaat verder onder leiding van de nieuwe voorzitter Gabriëlla Buijs. Morgen wacht haar eerst klus: de presentatie van het corsothema 2019.

Ruim tien jaar kent Gabriëlla Buijs het Valkenswaardse bloemencorso. Ze toont diep respect en haar enorme bewondering. Vooral de bevlogenheid en betrokkenheid van de honderden vrijwilligers spreekt haar aan. ,,Dit evenement verdient bredere bekendheid. Ik wil het nadrukkelijker op de kaart van Brabant zetten.”

Buijs (55) verbaasde zich er immers over dat binnen haar werkkring, schoolleider in het Eindhovense basisonderwijs, diverse collega’s het bloemencorso nauwelijks kennen. ,,Dat moet snel veranderen”, klinkt ze vastberaden.

Aanblik

Buijs, afkomstig uit Zwijndrecht, woont sinds twaalf jaar in Valkenswaard. Bij de eerste aanblik van het corso was haar nieuwsgierigheid meteen geprikkeld: ,,Hoe komt dit allemaal tot stand?” Ze begon bij het corso aan de basis. Aanvankelijk bij het buurtschap Oruva en later bij Hazestraat. ,,Ik heb de bouwcyclus aan den lijve ervaren. Dahliaknollen in de grond, tentopbouw, kartonneren, papierplakken, bloemen prikken. Het ijzerwerk met buigen, knippen, lassen heb ik aan me laten voorbijgaan. Wel heb ik dit jaar deel uitgemaakt van de groep figuranten om één van de wagens. Een bijzondere ervaring tussen al die mensen.”

Quote

Vooral luisteren naar wat er leeft. De input van de mensen op de werkvloer is van belang

Mariëlla Buijs, Valkenswaardse bloemencorso

Met het aspect ‘figuratie’ beseft ze direct dat ze een heikel punt aansnijdt. Omdat buurtschappen veelal uitgesproken voor of tegen zijn. En daarmee wil ze graag aan de slag. Meer lijn, meer eenduidigheid. Zonder iets op te leggen. ,,Vooral luisteren naar wat er leeft. De input van de mensen op de werkvloer is van belang.” Ook de techniek heeft haar aandacht. ,,Hoever ga je in die ontwikkeling? Hoe blijft het vooral ook veilig? Voor de bouwers en ook voor de bezoekers.” Een bijzonder aspect van het bloemencorso is voor Buijs dat het corso zijn oorsprong vindt in de bevrijding van Valkenswaard. ,,De vrijheid moeten we koesteren. We kunnen hier zijn wie we zijn. Ongeacht rang of stand, ras of kleur.”

Visie

Buijs neemt honderd dagen de tijd om alles en iedereen te leren kennen. Daarna zal ze haar visie op het corso op tafel leggen, inclusief korte- en langetermijndoelen. ,,Met als basis een breed draagvlak. En als einddoel ruimere er- en herkenning Brabant-breed.”